различно 08 дек. 2016 2016-12-08 2016-12-08

Burgas Reporter Ltd.

Понеделникът става почивен ден след официални празници

Комисията по труда и социалната политика на Народното събрание одобри понеделникът след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, да е почивен. 

Още тази седмица промените ще минат на първо четене, а целта е да бъдат приети до коледната ваканция на депутатите и да влязат в сила от началото на следващата година, обясни председателят на социалната комисия на НС Хасан Адемов, съобщава 24 часа.

Това се очаква да гласуват депутатите днес.

Ако това стане, първият извънреден почивен понеделник ще е още на 2 януари 2017 г. Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалната министърка Зорница Русинова. Тя премахва сливането на почивни дни и отработването им. За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година,. 

Бизнесът, който поиска промяната на почивните дни, обаче не харесва и тази схема, стана ясно от предоставените в социалната комисия становища. Според работодатели не било нужно да се дава извънреден почивен ден в понеделник. 
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...