култура 28 ноем. 2016 2016-11-28 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlV2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--acdaf42367b89020f1a11a1ca741fde59a60cd3f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2300.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ето как Бургас ще посрещне Никулден (Пълна програма)

За първи път от шест години насам тържествената света литургия за Никулден в Бургас ще се проведе в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Припомняме, че дълго време църквата беше затворена заради сериозни проблеми в основите и в конструкцията й.

Литургията ще започне в 9:00 ч. и ще бъде отслужена  от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. 

От 9:30 ч. е тържествената сесия на Общинския съвет, където ще бъдат отличени новите почетни граждани на Бургас. тази година призът ще получат четирима души –  писателят Борис Бухчев, художникът Руси Куртлаков, поетесата Жива Кюлджиева и писателят Георги Ингилизов. 

Празничната програма продължава с ритуала по издигане на знамената пред сградата на Община Бургас, който ще се състои от 10:30 ч.. Веднага след това ще бъде осветена обредната Никулденска трапеза в градинката до Часовника. С това ще бъде дадено началото на традиционното раздаване на рибен курбан и печена скумрия за гражданите. Такива пунктове ще има още на Морска гара, на Автогара - Юг, на площад "Св. Св. Кирил и Методий" и в най-големия комплекс „Меден рудник”.

Именно там ще бъде подредено и атрактивното никулденско градче, което тази година ще има за цел да върне лятото и да напомни за плажа. 

„Идеята ни е да поканим бургазлии и гости на града на плаж през декември и да им върнем поне за ден хубавите емоции от лятото. За целта в центъра на града ще „кацне” огромен гларус, ще има морски кончета и голям рак, ще се издигат пясъчни замъци, ще акостира рибарска лодка. За да бъде атмосферата максимално автентична, ще бъде докаран и истински пясък.”, обясни началникът на отдел „Култура” към Община Бургас Петър Парушев пред „Бургаски репортер”. 

За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат редица бургаски актьори, сред които са Стоян Памуков, Пламен Каров, Никола Парашкевов, Невена Николова, Златко Ангелов. В празненството ще се включат още Танцово студио „29” – Бургас, вокална формация „Морски песачинки”, Клуб Зумба и др. 

От 11:00 ч. в к-с „Меден рудник” ще започне фолклорен концерт. В него ще вземат участие Танцов състав „Младост”, Фолклорна формация „Чинките”, народните изпълнители Костадин Михайлов и Веселка Пачкалова и др. Сцената този път ще бъде разположена на тревната площ встрани от СОУ „Петко Росен”.

В същич час, но в к-с „Изгрев” ще започне още един фолклорен концерт. 

В 11:30 ч. в храм „Св. Св. Кирил и Методий” започва традиционното литийно шествие. То ще мине по бул. „Богориди” и ще стигне до Моста, откъдето в морето ще бъдат хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.

По това време на пл. „Св. Св. Кирил и Методий” ще започне още един празничен Никулденски концерт. 

На този ден екскурзоводите от Югоизточен съюз – Бургас ще поведат пешеходен тур по ларгото, като ще разразват интересни факти от историята на града.

От 13:00 ч. ще започне церемонията „Художник на годината”. По традиция тя ще се състои в изложбената зала на Дружеството на художниците, намираща се на ул. „Александровска” №22. Веднага след това ще бъде обявен и новият Бург на годината. 

И тази година стотици именници ще се съберат пред сградата на Общината, за да си направят традиционната обща снимка за спомен. „Фотосесията” ще бъде от 13:30 ч., като и този път сред празнуващите ще се нареди и кметът Дмитър Николов. 

В 16:00 ч. в Културния дом на нефтохимика пенсионерските клубове ще се съберат за празничен Никулденски концерт. Организатор на събитието е Съюз на пенсионерите 2004 – Бургас.

Отново в 16:00 ч. в Дома на писателя, намиращ се на ул. „Вола”№1, стартира литературния конкурс „Големия шаран”. Присъстващите ще могат да се забавляват с авторски хумористични произведения. 

Кулминацията на празника е големият Нилулденски концерт, на който ще бъдат включени и коледните светлини на града. В спектакъла ще вземат участие бургаски изпълнители – талантливите младежи от хор „Фортисимо” с диригент Милена Добрева, оркесъра на Левон Манукян - Levon Manukyan Collegium Musicum, Професионален ансамбъл „Странджа”, дует „Бургас”, Клуб по спортни танци „Бургас 75”, изпълнители от Опера Бургас и др.

Водещи на празничния концерт ще бъдат бургазлията Рафи и актьорът Филип Аврамов.

Празникът ще завърши със зрелищна заря в небето над Бургас. 

 Снимка: BurgasCity

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...