култура 13 юли 2016 2016-07-13 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcklvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ec320ee91e3ee03a61b70e8f09eed7c3c30e6597/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_156.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Цяло актьорско съзвездие идва в Бургас с "Да разлаем кучетата"

Цяла плеяда от български театрални звезди ще пристигне в Бургас с хитовата постановка „Да разлаем кучетата”.

Представлението ще се играе на 14 юли, от 19:00 ч. в Културния дом на нефтохимика. 

На сцената ще се качат големия Васил Михайлов, Иван Налбантов, Стефка Янорова, Борислав Стоилов, Георги Кадурин, Гергана Данданова и Анастасия Ингилизова и др. Всеки образ в спектакъла е с ярко присъствие и запомнящ се характер.

Режисьор на представлението е Иван Урумов, а автор на текста е Емил Атанасов, който е познат със своите драми, но сега е приел предизвикателството да представи на зрителите запомняща се сатира. 

Първоначално името на пиесата е било „Ден за тричане“, но промененото по-късно заглавие се оказало още по-сполучливо. Диалогът с характерния диалект носи усещане за българщина, което е подсилено с музиката на Добрин Векилов – Дони.

Пред зрителите се разкрива история, която предизвиква смях, но същевременно с това навява тъжни мисли и буди много размисъл.

Действието се развива в деня на първата годишнина от смъртта на съпруга на Софка. Затова тя спазва "благоприличие" и не позволява на Даскала /Георги Кадурин/, развеждан три пъти, да прескача оградата й тази вечер. Заради скръбната годишнина този път Софка ще отиде при него. 

Всъщност е Беси понеделник - Денят за тричане, в който веднъж годишно се гонят бесовете. Кучета, вързани с въжета, се въртят и след това се къпят. От Брюксел подкрепят екозащитниците, противници на обичая, и се обръщат към българските власти. Резултатът е - жандармерия в едно от селата, където тайни комитети поддържат традицията, обявена за престъпление с поправка в Наказателния кодекс.Телевизионен репортаж за събитието е подтикът за автора да напише пиесата. Той се гордее с бунта на хората, затова и лайтмотивът на пиесата е химнът на Европа - "Одата на радостта" от Бетовен. Тя е представена във фолклорен аранжимент. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова.

"С тази си скромна творба искам да кажа на всички - всяко зло, всяка криза може да бъде преборена само ако останем верни на традиции и история. Нека до уши да сме затънали в говната, нека големите ни казват какво да правим, ние обаче трябва да се бунтуваме! Трябва всяка година да тричаме и да гоним бесовете от този свят! Защото пропуснем ли, дори и един, единствен път да го направим - светът нас ще трича! Всичко ще се разпадне и ще отиде по дяволите", убеден е Емил Атанасов.

Според Иван Урумов всеки със своята неповторима идентичност може да бъде ценен в "глобалното село". Защото именно цветното и пъстрото, а не сивото и скучното правят съществуването ни богато и красиво. 

А зрителите, колкото и да отричат варварските езически обреди, дълбоко симпатизират на тези селяни, които са се противопоставили на забраната и защитават родните обичаи за здраве и берекет, съхранени през вековете, макар че на самите тях те носят много болка и дори смърт.

Билети се продават на касата на НХК и на тел.0894/898-098 


Коментари

култура ...


региони ...


различно ...