здраве 26 авг. 2016 2016-08-26 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVFyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0801ef10c311153d60ee49f2dc7e0bc3eed1b8ad/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_965.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Пациентите в бургаската болница доволни от системата за пръстова автентификация

Откакто е въведена системата за електронна автентификация в УМБАЛ-Бургас не е имало случай, в който пациент да откаже да даде „пръстов отпечатък”.

Това съобщи заместник-министърът по здравеопазване д-р Ваньо Шарков, който беше на посещение в бургаската болница. 

Припомняме, че УМБАЛ-Бургас въведе новата система пробно на 9 август т.г. Поставени са 5 устройства, които работят в различни звена на болницата. Следващите устройства, които ще се закупят, ще бъдат разположени в отделенията. Така ще се избегнат опашките на регистратурата, а чекирането при изписване ще става в самото отделение, а не на изхода, както е в момента. 

„Лицата, които са минали през системата в болницата не са толкова много до момента, тъй като по-голямата част от тях са постъпили по спешност. А системата не изисква пациентите, които постъпват по този начин, да минават през такава идентификация, предвид тяхното състояние.”, коментира д-р Шарков.

Той подчерта, че системата не снема пръстови отпечатъци и не запазва данни, с които може да се злоупотреби. 

В момента тече тестов период, в който 20 болници в страната ще въведат пробно системата за пръстова автентификация. Пет от тях са определени от изпълнителя, а девет са частни заведения, които са се включили по собствено желание. Над момента такива устройства са закупили над 70 болници, които предстои да въведат системата.

„Целта на тестовия период е да се види къде има слабости в системата и къде има технически проблем, за да могат да бъдат взети мерки преди системата да бъде въведена във всички заведения за болнична помощ.”, уточни зам.-министърът на здравеопазването. 

По думите му засега са намерени технически решения на всички възникнали проблеми. 

„Основният проблем, който затрудняваше в известна степен работата, беше, че при регистрация, когато човек помръдне или пръстът му трепери, системата връщаше на първоначалния екран. В такива случаи се налагаше данните да бъдат въведени наново. В понеделник рано сутринта, ще изпратим актуализация на програмата, така че този проблем да бъде отстранен.”, обясни Гергана Ненчовска – директор на IT дирекцията на НЗОК.

Според нея тестовият период е изключително успешен, тъй като всички проблеми се решават навреме и няма да затрудняват работата на болниците, когато системата стане задължителна. Очаква се системата да бъде официално въведена след 1 октомври. 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...