култура 16 авг. 2016 2016-08-16 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdkFxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b539c9af043ce9cafabf46f808ad8f1619b1de56/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_807.jpg

Burgas Reporter Ltd.

С тържествен водосвет откриха новия Център за местни художествени занаяти в Созопол

С тържество и водосвет, отслужен от отец Иван, днес бе открит Центърът за изкуства, местни художествени занаяти и традиции в Созопол.

На официалната церемония присъстваха трима почетни граждани на Созопол- Симеон Данков, проф. Казимир Попконстантинов и проф. Божидар Димитров.

 „Центърът за изкуства, местни художествени занаяти и традиции е плод на усилията на много хора. Проектът реализирахме успешно благодарение на ИАРА, които предоставиха европейски средства на МИРГ Царево- Созопол- Приморско, на Кирил Арнаедски, който построи сградата и на общинския съвет, подкрепил идеята. Но ако има някой на когото да благодаря в този ден, това е почетния гражданин на Созопол и приятел на града Симеон Дянков”, заяви в приветственото си слово кметът Панайот Рейзи.
Новият дом на занаятите в Созопол
Благодарение на финансовия министър, община Созопол получи безвъзмездно  изгорялата сграда на бившата данъчна служба при едно условие- сградата да служи на гражданите на Созопол. 

помещението на първия етаж се предоставя за ползване от Българо-гръцкото дружество, а на втория етаж вече функционира експозиционна зала, която не след дълго ще се превърне в Иконна експозиция.

„ Когато в града се случват хубави и полезни неща, всички сме щастливи, нека така да продължи, пожела отец Иван.

Почетният гражданин на Созопол и ексминистър Симеон Дянков отправи поздравления към присъстващите за прекрасната сграда и изрази удовлетворение, че тя ще се използва като духовен център, който много приляга на хилядолетния Созопол. 

Официалните лица и гостите на тържеството разгледаха сградата и двора, след което бяха поканени на почерпка, на която дамите от Българо- гръцкото дружество поздравиха присъстващите с красиви гръцки песни. 

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...