култура 13 авг. 2016 2016-08-13 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckFxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--54d0a38bdeb9ecb89abf9c308544cac054a1cffb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_757.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Античната гробница в Поморие ще кандидатства за списъка на ЮНЕСКО

Античната куполна гробница да се предаде на община Поморие.  


За това призова шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по време на обществената дискусия Дискусията „Чудесата на Поморие – нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона“. 

Той изтъкна, че Античната куполна гробница е уникален паметник и може да се превърне в нещо изключително интересно и атрактивно, ако община Поморие я развие като проект. . Проф. Димитров подкрепи инициативата на кмета Алексиев, както и идеята за създаване на Ботаническа градина в прилежащото пространство. В заключението си професорът предложи да бъде изграден и голям монументален паметник по повод навършването на 1100 години от битката при река Ахелой догодина. 

С предложение в дискусията се включи и професор Нешева, според която поморийската гробница – мавзолей е изключително ценен исторически обект, съпоставим с Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“. Базирайки се на това твърдение, тя предложи да се инициират необходимите процедури, които да доведат до включване на „Кухата могила“ в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Гробницата е изключителна държавна собственост, обект с национално значение. Теренът около нея обаче е собственост на Селскостопанската академия. До нея се намира Институтът по южни култури, който е със затихващи функции.

"Оптимист съм и вярвам, че така заставайки заедно – църква, държава, община и бизнес можем да постигнем високи резултати“, сподели кметът Алексиев в края на дискусията.

Официални гости на широкото обществено обсъждане бяха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, сливенският митрополит Н.В.Пр. Иоаникий, зам.-областният управител на Бургас Севдалина Турманова, проф. Божидар Димитров, проф. Николай Овчаров, председателят на БУБСПА Стефан Шарлопов, учени, археолози, историци и представители на туристическия бранш от града и региона. 


Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...