култура 07 юли 2016 2016-07-07 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Бургас влиза в творческа мрежа от градове "КреАрт"

Бургас може да влезе в Мрежа от градове за артистично творчество, наречена „КреАрт”. 

Идеята е на зам.-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева, като предложението ще бъде гласувано на предстоящата сесия на местния парламент. За да бъде влючен черноморският град в проекта, Общинският съвет трябва да осигури 125 хил. евро от собственият си бюджет. 

Инициативата ще се реализира в рамките на пет години, като партньори в нея ще бъдат 13 европейски обществени и частни културни институции, които работят заедно за промотирането на творци в градове от среден мащаб. 

До момента в проекта са се включили над 200 художници и 30 уредници на музеи от различни европейски градове-партньори. Сред тях са творци от Арад (Румъния), Каунас (Литва), Авиеро (Португалия), Генуа (Италия), Загреб (Хърватия), Лече (Италия), Линц (Австрия), Пардубице (Чехия), Валядолид (Испания) и др.

Благодарение на проекта творците имат възможност да се включат в международен обмен и обучения, както и да вземат участие в различни конференции, уъркшопове, семинари и срещи с експерти от престижни европейски университети.

Предстои мрежата от градовете да бъде разширена, като Бургас е получил покана лично от Оскар Сантяго, координатор на инициативата и кмет на испанския град Валядолид, водещ партньор в проекта. 

В рамките на „КреАрт” се предвижда всяка година да се прави съвместна изложба, която ще пътува до 4 европейски града. 

Мрежата от градове „КреАрт” се реализира по програмата „Творческа Европа” (2014 – 2020). 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...