региони 08 юли 2023 2023-07-08 2023-07-08 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdkIvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e63b8c57bc04d1d364eb7c3a0a85fed79f629031/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20230708_093702.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Протест на жители от село Росен проехтя в цялата страна

Протест на жителите на созополското село Росен и на съседите им от село Веселие, община Приморско, проехтя в цялата страна.

Причината за огромния отзвук беше предизвиканата километрична тапа в двете посоки по пътя Бургас – Созопол.

Протестиращите изпратиха ясно послание на държавата, че отказват да приемат за нормално да се движат по разбитото шосе към село Росен и към Ясна поляна в посока Приморско. Ден след ден, година след година те разбиват автомобилите си в дупките по пътното платно, докато се движат към работните си места.

За да бъдат чути най-после от държавата, жителите на няколко села се придвижиха в автомобилна колона с много ниска скорост между отбивката за хижа "Странджа" и военноморската база Атия и по-този начин предизвикаха огромно задръстване по главния път в двете посоки.

С участниците в протеста се срещна народният представител от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Константин Бачийски.

Депутатът сподели с протестиращите, че преди дни е разговарял с министъра на регионалното развитие и благоустройството и с директора на Агенция „Пътища“, за да ги запознае с казуса.

Бачийски обяви, че в рамките на максимум тридесет дни ще бъде проведена процедура за избор на фирма изпълнител на ремонта, а парите за обновяването на пътя ще бъдат заложени в новия държавен бюджет. Въпреки осигуреното финансиране процедурата не е била активирана месеци наред по време на управлението на последния служебния кабинет.

Народният представител пое ясен ангажимент да следи до най-малкия детайл развитието на случая и обеща след 30 дни да се включи в протестите, ако процедурата по ремонта не се задвижи.

На свой ред хората от Росен и Веселие заявиха, че след изтичането на този срок ще подновят протестите и са готови да разширят обхвата им.

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев припомни, че пътят към село Росен, заради който хората излязоха на протест, не е ремонтиран повече от 30-40 години.

Предстои пълното му обновяване, включително и на два моста.

За пръв път бях приет от министър, за пръв път бях изслушан от шефа на АПИ – заяви кметът пред протестиращите. Г-н Янакиев обясни още, че е провел срещите по темата  две седмици преди изобщо да се знае, че ще бъде организиран протест.

Кметът се закани, че ако процедурата бъде обжалвана, заедно с всички гневни жители ще отиде да протестират пред централите на онези фирми, които са обжалвали, за да ги попитат, защо обричат хората на мъчително придвижване по пътя.

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...