политика 01 дек. 2022 2022-12-01 2022-12-01 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBakYrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9deac62aa242e3de212775ecd8fc3803bd7982f9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/elections.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Парламентът въвежда лавинообразни промени в изборния закон

Поправките в Изборния закон следват една след друга в последното заседание за седмицата на Народното събрание.

С предлаганите корекции от страна на ГЕРБ, БСП и ДПС до голяма степен се обезсмисля машинният вот.

Беше отхвърлено условието в определени изборни секции в чужбина гласуващите да попълват декларации на български език пред секционните комисии, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Остана в сила положението, в което гласуващите ще попълват предварително декларациите.

Точката, около която все пак беше постигнато съгласие, беше свързана с осигуряване на видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините в изборния ден.

Разгорещени спорове предизвика предложението на "Демократична България" за обособяване на преброителни центрове, в които да се концентрира преброяването на вота. Тази поправка беше отхвърлена.

ДПС отново предложиха центровете да бъдат заменени от преброителни машини за сканиране на бюлетините и те да се използват на местните избори през есента на 2023 год. От партията отново се позоваха на фактите за софтуерни грешки по време на машинния вот и аргументираха с това предложението си машинното гласуване да бъде преустановено.

На свой ред от "Продължаваме Промяната" прогнозираха, че новите поправки няма да доведат до нищо повече от изкривяване на честността вота. Депутатът Настимир Ананиев се позова на официална статистика, от чиито данни става ясно, че при последните две провеждания на местни избори почти 15% от хартиените бюлетини са били невалидни. Народният представител изрази опасенията си, че за предстоящите общински избори се подготвя гигантска манипулация.

По време на гласуванията в пленарна зала беше отхвърлено предложението да се разшири съставът на ЦИК и по този начин парламентарно представените "Продължаваме Промяната", "Възраждане" и "Български възход" остават без никакво свое представителство в комисията. 

В късния следобед по най-ключовата поправка, т.е връщането в сила на гласуването с хартиени бюлетини, ГЕРБ, БСП и ДПС осигуриха необходимия брой гласове и тази промяна в изборния кодекс стана факт. Така на местните избори през есента на 2023 год. ще са гласува само с хартиена бюлетина, а машинното гласуване се спира.

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...