региони 08 юни 2022 2022-06-08 2022-06-08 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa044IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f0563875c83d9416d5514659393223f253c93969/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180629_104604.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кметът на Карнобат: Общините почти ги няма в Плана за възстановяване

Кметът на община Карнобат Георги Димитров е член на Националното сдружение на общините. През тази седмица сдружението проведе свое заседание, на което бяха дискутирани проблемите в страната. Общините проведоха и разговори с премиера Кирил Петков. Потърсихме за коментар г-н Димитров буквално минути след новината за сътресението в правителството заради оттеглянето на министрите на „Има такъв народ“

Споделихте, че между общините и правителството е имало разминаване...В какво се състои то?

Лошото е това, че в правителството разсъждават така, сякаш държавата са те. Правителството, министерствата, агенциите, държавните служби. Твърдя, че грешат. Истината е, че държавата са обикновените хора в общините в цялата страна. Това всъщност е държавата.

Тогава какво място е отделено на общините в политиката на правителството?

Не знам точно къде са поставени общините в политиката им, но ще ви кажа, че общините почти ги няма в Плана за възстановяване, а в актуализацията на бюджета ги няма изобщо.

Как така ви няма. Дайте някакъв пример за тази липса...

Няма ни. За мен звучи като пълна фантасмагория това, че санирането ще бъде поверено от разни НПО-та, а ще се управлява от домсъветите. Авторите на тази концепция би трябвало да знаят, че европейските пари по Плана за възстановяване са подложени на изключително строг контрол и това предполага много сериозен капацитет. Дали домсъветите имат такъв? Съмнявам се.

Вие и колегите ви споделихте ли тези ваши критики с премиера по време на срещата ви с него?

Да, казахме му ги. Усетих, че самият той беше изненадан да ги чуе. Виждам, че премиерът е чел доста информация за нас, но според мен не знае много неща за реалния живот в общините. Не знае какви проблеми в държавата се решават точно в общините.

Колко ключова е актуализацията на бюджета за общините, в частност за община Карнобат?

Както вече ви казах, общините ги няма изобщо в актуализацията. Гледам от нашата камбанария в Карнобат. Ние не не получаваме добавки, за природен газ, например. Ние сме на компресиран газ. Разходите ни за електричество включително с добавката не могат да бъдат покрити. Въртим се в някакъв „Параграф 22“ по отношение на парите.

Например, парите по чл. 64 уж са наши, а не можем да ги ползваме. За да ги ползваме, е трябвало да вземем решение през 2021 год.

Това звучи много добре, но поправката в Закона, която позволява подобно решение, беше гласувана и приета през 2022 год. Нямам представа как тогава можем да гласуваме през 2021 год. 

Има и куп други подобни абсурди. Бяха обявени 1 млрд лева за ремонт на общински пътища и ВиК проекти, а изведнъж се оказва, че тези пари просто ги няма в актуализацията. Заговориха за други 300 млн. лева по програма за развитие на селските региони, но съгласуването ще се проведе след 11 юли. Ясно, че тези пари няма да ги има до края на годината. Общините общо взето ще трябва да фотосинтезират и да се спасяват, както се казва,  по единично.

През седмицата се заговори за въвеждане на мандатност на кметовете и общинските съветници до два мандата. Възприемате ли това като важна реформа в местното самоуправление?

Не. Изглежда ми като тежък популизъм, изразен от хора, които нямат представа за местното самоуправление. А и изобщо не ми прилича на нещо демократично. Моето мнение е, че единствено хората в България решават на избори кой може да е в управлението и кой не може, кой колко мандата да бъде, а не някакви изкуствени ограничения.

Какво е цялостното ви усещане? Прави ли държавата крачка към избори?

Може до два месеца да има избори, наесен, но мисля, че няма да издържат толкова време. Цялостното ми усещане е, че държавата е нестабилна.

автор: Красимир Калудов

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...