региони 04 апр. 2022 2022-04-04 2022-04-04 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcXA3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5d12e0253f88ee15a7f13e2ab1c6a8a098c75bc1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ще загуби ли летището в Равнец летателните способности на пистите си

Летище Равнец може да загуби летателните способности на своите писти. За тази възможност предупреди бургаският народен представител Константин Бачийски.

Това ще се случи, а на предстоящата сесия на общинския съвет бъде гласувано и прието предложението да се изгради фотоволтаичен парк и  инсталация за производство на водород в бившата военна авиобаза.

Според депутата така ще се сложи край на перспективата за създаване на индустриална зона, на свободна безмитна зона и на терминал за обслужване на „карго“ товари в Равнец.

През 2019 год. той за пръв път предложи проект за трансформация на рухналото летище, чиято собственост беше прехвърлена на Община Бургас с решение на Министерския съвет от 26.01.2017 год. Едно от условията в договора за безвъзмездно прехвърляне беше да бъдат запазени летателните способности на пистите.

На тази основа планът на Бачийски беше обвързан с развитието на авиобазата в Равнец като летище за карго полети, свързващо трафика на товари от цял свят.

Освен че представи концепцията си пред участници в международни икономически форуми в Европа, в Близкия изток и в Азия, бургаският депутат започна работа със своя юридически и икономически екип за изготвянето на необходимата документация за лицензирането на летище Равнец. Получаването на такъв лиценз би увеличило шансовете на зоната да заеме място сред предпочитаните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа.

Същевременно концепцията на Бачийски за трансформацията на летище Равнец беше заложена като модел за развитие в икономическата програма на правителството на премиера Кирил Петков.

Община Бургас веднъж вече заяви намерение да премахне летателните способности на пистите. Тогава през лятото на 2019 год. Константин Бачийски организира подписка и само за два дни над 3000 бургазлии  го подкрепиха и поискаха да бъдат съхранени пистите. Заради това общината оттегли първоначалната си идея.

Според депутата от „Продължаваме Промяната“  с входирания нов проект за изграждане на соларен парк и изменение на подробния устройствен план община Бургас практически за втори път ще направи опит да отнеме летателната функционалност на пистите.  

В рамките на новия проект  в Равнец на площ от около 2000 дка ще бъдат създадени едва 45 работни места, заради които ще бъдат блокирани общо 3500 дка, ще бъде унищожено летището и ще се отнемат шансовете за икономически просперирет на града и областта.

Фотоволтаични паркове могат да бъдат разполагани навсякъде, дори върху земеделска земя, а големи самолети могат да кацат само и единствено върху летищна инфраструктура. Не съм против инвестицията, а съм против избора на мястото, където тя ще се осъществи. Този соларен парк и инсталацията за производство на водород могат да бъдат върху много други терени, но летището в Равнец може да бъде само на едно единствено място. Там, където е в момента – коментира Бачийски.

Като пример за място за изграждане на фотоволтаичния парк депутатът споменава бившия военен полигон до Банево. Теренът е в размер на около 1500 дка, които пустеят от години, без там държавата да е инвестирала десетки милиони левове, както в съоръжението в Равнец.

Колко пъти ще допускаме една и съща грешка, като не развиваме стратегическите си обекти и от това губи целият регион. Ще направя всичко възможно да съхраня летателните способности на пистите и да развия проекта по начина, който е печеливш за Бургас, за региона и страната, за да предлагаме възможности за много инвеститори, а не да обслужваме интересите само и единствено на един конкретен инвеститор – заяви Константин Бачийски.

 

 

 

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...