ориентири 14 март 2022 2022-03-14 2022-03-14 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbTk3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--48083bbce1ca95997397ecb485f5397cfcbaaccc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/275445124_129534079608267_7533251935954743836_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо бургаски депутат определи Северния обход като най-скъпия път в България

По време на последния парламентарен контрол бургаският депутат Златомира Карагеоргиева – Мострова отрави питане към министъра на регионалното развитие и благоустройството за това кога ще бъде завършен Северният обход на Бургас.

От отговора на министъра стана ясно, че съоръжението няма да бъде завършено в срок.

Въз основа на получената информация народният представител от „Има такъв народ“  пък определи Северния обход като най-скъпия път в България.

Потърсихме г-жа Златомира Карагеоргиева – Мострова за коментар по темата

Защо твърдите, че Северният обход е най-скъпият път в България?

Проста математика е. Защото разделям 57 млн. лева, колкото е стойността на пътя, на 4.7 км., колкото е дължината му,  така получавам приблизително 12 млн. лв. за километър. Да, вярно е, че се появиха и други изчисления и обяснения, че това не е сумата само за пътя, а и за други инфраструктурни съоръжения, но истината е тази. Северният обход е с обща дължина 4.7 км. и струва 57 млн. лв. Не се заяждам с никого.

Доколкото ми стана ясно от отговора на министъра по повод на вашето запитване, обходът няма да бъде завършен в срок, но пък парите за строителството са били осигурени? Така ли е?

Парите са осигурени, но нищо няма да бъде готово. Има достатъчно публикации  в интернет, с изявления и прогнози от Бойко Борисов до служебния кабинет. И забележете как всички тържествено заявяват, че през юли 2022 Северният обход на Бургас ще изведе трафика от АМ „Тракия“ извън града. Все едно, че един и същи човек е писал това изявление. От Бойко Борисов до зам. мин. на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, министрите също...всички са казвали едно и също.

Тогава защо министър Гроздан Караджов казва нещо съвсем друго?

Защото казва истината. Северният обход няма да бъде готов и от отговора му става ясно защо няма да е готов. Идеята на моето запитване не е да казвам, че някой е лош и да го соча с пръст. Нищо подобно. Идеята на моето питане е да видим всички заедно как се харчат публичните пари. Нашите пари. Това не е заяждане. Нито с ВиК, нито със Северния обход, с нито един мой въпрос към министрите не целя нищо друго освен това, да стане ясно едно. Къде отиват нашите пари. Нали всички това искахме да видим и да знаем.

Но когато има обективни причини да не се изпълнява една обществена поръчка, тогава е хубаво да си припомним, че има две страни по договора. Има права, задължения, санкции, обезпечения, банкови гаранции. Има начини да се потърси отговорност от тези сериозни строители, да се потърси сметка за изпълнението на този договор.

Има две страни по договора. Щом едната страна осигурява някаква сума по този договор, то изпълнителят ,т.е другата страна, пък трябва да си изпълни ангажиментите в срок.

В отговора на министър Караджов се споменава за някакъв компромисен вариант за това лято, доколко е реален?

Да, министърът заяви, че ще направи всичко възможно да бъде пуснато движението по Северния обход поне в едната посока, но не е обещал това. Думите му бяха, че ще направи всичко възможно. Никой не може да каже дали ще стане, дали няма да стане. Има добро желание, работи се в правилната посока.

автор: Красимир Калудов

 

PS - За 4.7 километра път, /за Северния обход/ , правителството на ГЕРБ е подписало договор за близо 57 млн. лв. и средствата са от републиканския бюджет. По договор срокът за строителство на обекта е 18 месеца или до средата на 2022 г. Изпълнените към момента строителни дейности са 60 %.

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...