здраве 27 ноем. 2021 2021-11-27 2021-11-27 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWw1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2b7ad73de5ead2609ce5734738468c05966174a8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/P7258813.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Методът на капитан Монев за изчистване на дихателните пътища от вируси

Капитан Мони Монев е обиколил доста държави по света…и воден от своето любопитство и интерес към различни практики за здравословен начин на живот, си е създал изпитана и проверена система от упражнения, за да се поддържа в кондиция.

Днес той споделя с вас едно дихателно упражнение, малка част от цяла наука за дишането, което може да ви полезно в тези пандемични дни. Ето и „стъпките“

  1. С палеца на дясната ръка притиснете дясната си ноздра и я запушете.
  2. Изправете се и вдишайте много бавно и спокойно през лявата ноздра, колкото можете повече въздух.
  3. Издухайте докрай само през лявата ноздра, рязко и с цялата сила, на която сте способни.

Повторете 10 (десет) пъти.

После направете същото десет пъти и с другата ноздра.

Помнете, че при вдишването е хубаво да сте добре изправени, за да поемете повече въздух.

При издухването, може да се наведете напред ( например над мивката, ако сте в банята ) и не използвайте носни кърпи.

Това е едно от упражненията, с които йогите прочистват дихателните си пътища и  отнема по-малко от 2 минути.

Капитан Монев препоръчва този метод  в случаи, когато започнете да усещате някакво дразнене в носоглътката.

И споделя, че в условията на епидемия от коронавирус той започва да прави три пъти на ден своето дихателно упражнение. До момента не е имал нито веднъж  симптоми на хрема, кашлица, дразнене в носоглътката или висока температура.

Съветва ви и вие да опитате този метод профилактично, колкото пъти поискате, но не го препоръчва преди лягане. Причината е проста. При това дихателно упражнение трахеята започва да се прочиства и да отделя храчки ( както при пушачите ) за 30 - 40 минути, което ще ви попречи да заспите.

Старият морски вълк ви гарантира, че ако практикувате този метод, дишането ви ще се подобри значително.

Капитан Монев припомня това, че майката природа ни е създала така, че да не могат вирусите да достигат лесно до белите ни дробове, т.е родени сме с оръжие, което спира вирусите.

  1. По дихателните ни пътища има бариери, които задържат „неканените гости“.
  2. Ако попаднат там, организмът ни започва да отделя секрети /сополи/ , с които ги арестува и изхвърля обратно.
  3. С издухването, при който и да е от горните два етапа, изхвърляме вирусите.

Капитан Монев посочва едни неочакван проблем в този случай. Носните кърпички, с които бършем носовете си и буквално връщаме секретите обратно в организма си.

Една от причините за силните грипни епидемии се дължи на това,  че сме станали много културни и изискани, даже прекалено изтънчени, затова не смеем да си издухаме носа както трябва,  дори когато сме насаме със себе си – обяснява капитанът и ни кара да си спомним,  че основният начин на дишане на човека е през носа. Дишането през устата е „авариен“ метод.

И понеже той самият от много години практикува този метод, гарантира, че ако го правим редовно, ще забравим всички видове грип и другите болести, които се предават на човека през дихателната система.

Е, опитайте. Със сигурност няма да ви навреди.

И не се срамувайте от това, че изхвърлите секретите от носа си навън…Ако е необходимо, направете го в пълно уединение на брега на морето, например.

Така няма да бъдете опасен за никого или няма да се срамувате от никого.

 

P.S Капитан Монев след някоя друга година ще навърши 70 години, но на футболния терен и в момента е неизтощим и неустрашим като Нголо Канте. И причината са всички онези упражнения, които практикува всекидневно.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...