здраве 29 окт. 2021 2021-10-29 2021-10-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDk1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--16d48122f58b34190ef8905867722f49d64c80bd/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/green.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Точката на пречупване в Карнобат…

В Карнобат ситуацията с броя на заболелите от Ковид е тревожна, а положението се усложнява. И въпреки това кметът Георги Димитров вярва, че макар и трудно ще има точка на пречупване. Основание за това му дава зараждането на една нова тенденция. Все повече хора се ваксинират.

Ето как кметът описва случващото се в Карнобат.

Каква е моментната обстановка при вас?

Тревожна е. Нашите данни показват, че община Карнобат е в най-тежко положение в сравнение с останалите общини от Бургаска област. Заболелите са над 700 души на хиляда.

Снощи / 28 октомври/ в системата имаме подадени данни за нови 18 случая. Вече заразата се разпространява дифузно. А досега бяха отделни огнища.

В училищата имаме вече 36 паралелки на дистанционно обучение. За сравнение и в Бургас имаме 36 паралелки, но областният град е в пъти по-голям от Карнобат. Това са около 850 деца. Имаме и заразени учители. Знаете, че разболее ли се учител или дете, на практика се карантинира целият клас.

А най-притеснителното е това, че тенденцията е устойчива и се въртим около тази бройка 700 болни на хиляда.

Накъде тогава се движат данните? Нагоре или към „плато“?

Дали ще минем психологическата граница от 750 заболели на хиляда, това не мога да кажа, но включително в общинската администрация и в съпътстващите структури на общински предприятия имаме болни. Това затруднява работата ни.

Отделението за Ковид болни е пълно. Имаме общо 25 легла, вчера имахме заети 23 легла, но общо взето щом се освободи легло,  веднага някой нов пациент го заема. Тежките случаи ги транспортираме към Бургас към интензивните отделения.

Нашите медицински екипи засега удържат положението, но вече са ръба на силите си.

В града предприятията не работят пълноценно, защото имат болни служители и съответно карантинирани . Заведенията са празни независимо от това, че персоналът им е ваксиниран. Тежко е.

Има и още нещо тревожно. Скритата заболеваемост.

Някои хора карат заболяването безсимптомно. Не си правят тестове. Други пък се самолекуват. Няма ги никъде регистрирани в системата и те просто разнасят заразата.

Моят призив към тях е да проявят повече отговорност към своите семейства, близки, приятели, към цялата общност.

Как може изобщо да се реагира в такава турбулентна ситуация и с какво се опитвате да овладеете положението?

Предприели сме всички възможни мерки. Много усилено върви ваксинационната кампания в Карнобат. И вече има резултати. Хората вече се осъзнават. В последните няколко дни дневно се ваксинират около сто души в общината.

Каква е разликата на тези показатели спрямо предходни периоди?

Огромна е разликата. Десет пъти. Като пример ще ви кажа, че в началото на септември  в Карнобат се ваксинираха дневно около десет петнадесет души, а сега около сто на ден. Имаме наплив.

Провеждаме кампания, с която да подтикваме хората към ваксиниране. В това число и в общинските структури, защото не е нормално да работиш с хора и да не си ваксиниран.

С ваксината пазиш не само себе си, но пазиш и хората.

Много силна кампания проведохме в социалните заведения на територията на общината. Хората от персонала в някои от тези звена са вече на 100% ваксинирани, на други места около 90%.

Да, имаме и служители в тези звена с тестове, но те едва ли ще издържат дълго, защото аз отказах да поемам безплатни тестове от името на общината. Има лаборатории, нека правят там безплатни тестове и да плащат по 10 лв, но като свършат обезпечените бройки от държавата, ще плащат повече.

Вашата дума тежи в Карнобат. Какво казвате на хората, които се съпротивляват срещу ваксините?

На кои хора? На тези, които се заиграват в социалните мрежи ли?

Антиваксърите според мен стават все по-малко. Опитвам се да намеря някакво разумно обяснение за поведението им и единственото, с което си обяснявам реакцията им, е страх или прочетени „фалшиви новини“ .

Вчера някаква жена призова във Фейсбук  в една от карнобатските страници  „Нека кметът да си покаже сертификата“. И аз го направих. Публикувах го.

А аз съм преболедувал Ковид, ваксиниран съм и дори съм си сложил вече бустерна доза. И направих всичко това при положение че имам куп съпътстващи заболявания. Но знаете ли. Съпътстващите заболявания, например сърдечни, не са основание да не се ваксинираш. Напротив, те са основание непременно да се ваксинираш.

автор: Красимир Калудов

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...