ориентири 05 авг. 2021 2021-08-05 2021-08-05 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjkzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a3b5948624f1047369acbf4f7fca8c0b5003be6c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/_DSF3004.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Малки и големи ще търсят "съкровища" край Атанасовското езеро

Екипът на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) отправя предизвикателство към всички търсачи на летни приключения, които искат да изпитат себе си и да се впуснат в нещо неизвестно и неочаквано.

Вече са заредени тайниците в 10 точки около Атанасовско езеро. Единственото, което е необходимо сега, е всеки желаещ – възрастен или дете, да си вземе карта от Туристическите центрове на Община Бургас или от симБиотично (малкият музей в южната част на езерото близо до басейните с луга). С отварянето на QR кода участниците ще се ориентират за търсеното място, но там вече започва предизвикателството – как да го достигнат и да открият къде точно е скрит тайника.

"Отговаряте на въпроса вътре в него и попълвате верния отговор на гърба на картата. Когато съберете всички отговори – заповядайте в симБиотично, за да проверим как сте се справили и да получите нашите символични, но много симпатични награди." - призовават организаторите от БФБ. 

Някои от местата са наистина по-трудни за достъп и изискват специални усилия, други лесно се намират, но пък тайниците са добре прикрити, на трети е възможно смелчаците да се затруднят от някой от въпросите, но при всички случаи търсенето и намирането на загадките си струва.

Музеят"симБиотично" работи в сряда, четвъртък и петък от 17:00 до 20:00 часа, но Туристическите центрове в Бургас, където могат да се намерят картите с QR кодовете за всеки тайник - работят всеки ден. Така че всеки желаещ - сам или със семейството си е поканен да се впусне в търсене на солени съкровища покрай лагуната Атанасовско езеро.

Атанасовско езеро край Бургас е пример за опазена природа – поддържан резерват, защитена местност, Натура 2000 зона, в рамките на интензивна градска среда. Това е мястото в България с най-много птици – 333 вида, но и с нестихващ интерес за застрояване на крайбрежните територии. "Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО" цели по нов начин, чрез търсене на тайници със загадки и образователни елементи, да популяризира соленото езеро, като въвлече, ангажира и информира нови хора за тази ценна природна територия, влиянието на климата и проблемите с нейното опазване.

Проектът "Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО" се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Fund и в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“, който БФБ изпълнява за опазване и възстановяване на Атанасовско езеро, заедно с Черноморски солници АД, БДЗП и Заедно 2011.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...