здраве 20 юли 2021 2021-07-20 2021-07-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbk4zIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e7ecbabc3f5cadb8a1e9e3bf72c77e009e5362c3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/1626180152986.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас с нов екип

Нов екип от амбициозни медици пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас.

Той се ръководи от д-р Лорис Мануелян, специалист по вътрешни болести и нефрология, един от доайените в лечението на бъбречните заболявания у нас. Бургазлии го познават като дългогодишен зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас, но през всички тези години той не се откъсна от медицината и не спря да бъде консултант на най-старото отделение по хемодиализа в града ни.

Към екипа се присъединиха д-р Майа Стоянова и д-р Дарин Осман, която избра Бургас за професионалното си развитие. Тя бе първата доброволка в КОВИД-отделението на болницата, месеци наред работи без почивен ден и без да щади себе си и бързо стана любимка на по-опитните си колеги и на пациентите. Затова персоналът на отделението по хемодиализа я посрещна в първия й работен ден с тържество и балони.

„От младите си години като корабен лекар съм запомнил едно – не е толкова важно как изглежда корабът, а какъв е екипажът. Екипът ми е млад и много добър, и двете колежки избраха нефрологията за специализация, имат изявен интерес към научно-преподавателската дейност, а по-нататъшните ни амбиции са свързани и с разкриването на Клиника по нефрология и хемодиализа в УМБАЛ“, сподели д-р Мануелян.

Към екипа са привлечени и нови медицински сестри, но по-голямата част от сестринския състав работи в отделението дълги години. Медицинската сестра прекарва най-много време с машините и пациентите и е много важно да бъде опитна и добре обучена.

Пациентите не крият задоволството си от промяната. Въпреки откриването на частни хемодиализи, те предпочитат да останат тук. „За мен най-важни са лекарите. Тук има отлични специалисти и аз съм доволен от грижите им. Приеман съм многократно и в други отделения на болницата, предимство е, че тук всички специалисти са на едно място и ако не се чувствам добре, което се е случвало, веднага ме консултират с други специалисти“, сподели 47-годишният Иван Петров от Бургас.

В момента Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас разполага с 29 поста. Машините за хемодиализа бяха обновени напълно със средства, отпуснати от Министерството на здравеопазването. Отделението осъществява и транспорт от и до дома на пациента, а в дните с лошо време и труднопроходими пътища има възможност пациентите да останат и да нощуват в болницата.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...