здраве 13 май 2021 2021-05-13 2021-05-13 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcHAwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1af3952ee828f93b5fed83e551d07c3056cfcad7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/dsc_06261.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Медицински софтуер ще пази електронните здравни досиета на бургаските деца

Бургас  вече разполага със специализиран медицински софтуер, който ще бъде внедрен за първи път у нас в бургаските детски градини и училища.

„Медицинският софтуер JOYSTICK е свързан с изготвяне на единно електронно здравно досие на детето от раждането му, през яслата, градината, основно, средно училище и университета. Той ще премахне всички важни документи, които сега се попълват на хартия и се разнасят от ръка на ръка.”, обясни кметът на Бургас Димитър Николов при представянето на иновацията.

Софтуерът ще събира на едно място и ще обслужва всички документи, свързани с профилактиката и превенцията, имунизации, заболявания и лечения на децата“, сподели кметът Николов.

Всички училищни лекари и медицински сестри в ясли, градини и училища ще качват на електронен носител информацията, касаеща здравния статус на бургаските деца. Достъп до тази информация ще имат педиатрите и личните лекари, които наблюдават статуса на детето от раждането, медицинските сестри в градините, училищните лекари и при необходимост лекуващият лекар.

С тази информация ще разполагат също родителите, докато детето е непълнолетно. След 18-годишната си възраст и младият човек ще получи достъп до нея.

В бъдеще електронното здравно досие ще бъде преведено и на английски език, за да могат пълнолетните лица да го ползват, ако решат да учат или да живеят в чужбина.

Екип от Медицинския факултет в Бургас също ще има достъп до досието, но само до обобщената информация, без личните данни – видовете заболявания, брой, тенденции и характер на заболяванията сред децата в региона. Целта е тази информация да служи за научно-практическа дейност и подготовка на бъдещите лекари в Бургас.

Информация ще ползва и РЗИ-Бургас, но само по отношение на различните профилактични програми.

Системата ще дава възможност на родителите сами да влизат и да попълват по-специфични здравословни проблеми или нужди на детето, като алергии, неразположения или изискване за по-специални нужди. Всеки лекар ще има достъп до пациентската история на учениците и ще може да комуникира по-лесно с родителите им.

Софтуерът е дело на високотехнологичната компания „Смарт Софтуер Системс“, а собственик е Община Бургас.

Представителите на технологичната фирма, предоставяща софтуера, инж. Смаил Мустафа – управител на фирмата и Владимир Иванов споделиха, че софтуерната компания е специализирана в разработването и внедряването на медицински софтуер в Медицински център, ДКЦ, ДКБ, специализирана болница, МБАЛ до УМБАЛ.

Системата разполага със собствен комуникационен канал, чрез който могат да се свързват потребителите помежду си и бързо и надеждно да обменят важната информация.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...