здраве 12 май 2021 2021-05-12 2021-05-12 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3AwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bc941d9a8b5fc62f52c56335fa39908f6f004919/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/orig-orig-medicinski-sestri.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Отбелязваме Световния ден на сестринството

На днешната дата – 12 май, отбелязваме Световния ден на сестринството и отдаваме почит и уважение към труда, който полагат медицинските сестри.

Първоначално денят е честван в началото на май. През 1974 г. се избира датата 12 май, когато е родена почитаната сестра Флоранс Найтингейл. Тя се счита за основателка на сестринската професия. Найтингейл сформира група санитарки, с които да оказват помощ на ранените по време на Кримската война.

Благодарение на нейните умения  и нови техники на грижи за болните смъртността в лазаретите спада драстично.

През 1859 г. Флорънс Найтингейл издава книгата „Бележки за болниците“, в която разграничава основните принципи и стандарти на болниците и грижите за пациентите. След войната пише още няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

 През 1907 г. става първата жена, която получава ордена за специални заслуги, наричана „Дамата с лампата“, защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем. Флоранс Найтингейл успява сама да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата "Свети Тома".

Екипът ни поздравява всички отдадени на призванието „медицинска сестра“ професионалисти  и им пожелава да бъдат самите те здрави, щастливи и дълголетни.

Публикуваме поздрава на ръководството на УМБАЛ Бургас по повод Международния ден на сестринството.

Честит 12 май – Световен ден на сестринството, професионален празник на Професионалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, рентгенови и клинични лаборанти, рехабилитатори, медицински фелдшери. На тази дата, преди 201 години се е родила жената, която дава началото на Вашата благородна професия – Флорънс Найтингейл. Първата в света медицинска сестра, една от стоте най-влиятелни жени в света.

Днес делото й продължавате Вие – професионалистите по здравни грижи, влиятелни жени и мъже в родното здравеопазване, в нашата болница. Вие сте дясната ръка на лекарите – без Вас ние не можем. Вашето образование, Вашият опит, Вашата помощ е безценна – особено във време на пандемия, когато всеки обучен медицински специалист е надежда за страдащите и уплашени пациенти. Вие сте тези, които го успокоявате, утешавате и обгрижвате. Благодарение на Вас той си тръгва от болницата спокоен, излекуван и обнадежден.

Скъпи колеги, благодаря Ви за Вашия неуморен труд! Благодаря, че със съвест и почитание изпълнявате Вашата сестринска клетва – да помагате на лекарите, да се трудите вярно и честно и да издигате престижа на Вашата професия. Благодаря, че останахте до нас в тази трудна за всички ни година, че влязохте в битката с вируса без колебание, че прекарахте хиляди часове в неудобните защитни облекла, че лишихте семействата си от себе си в името на живота и здравето на нашите пациенти. Ценя труда Ви! Пожелавам Ви най-вече здраве!

Честит празник!

Д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ Бургас

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...