политика 15 апр. 2021 2021-04-15 2021-04-15 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBblJ6IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--07dadc830b6ca57a364a33c70f190476f4bb6edf/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/P5067273.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Посланията на партиите в 45 Народно събрание към българите

Десислава Атанасова, ГЕРБ

Г-жа Атанасова заяви пред депутатите, че никой не може да пренебрегне това , че ¼ от българите са гласували за ГЕРБ и това, че ГЕРБ е безспорният победител от изборите.

„Изборите приключиха, народът се произнесе. Победителят е един и това е ГЕРБ. През последните години ГЕРБ направи много реформи, но въпреки това продължаваме да се търси реваншизъм срещу нас от нашите опоненти. Нека заедно да работим за наболелите проблеми на обществото", заяви Атанасова.

От ГЕРБ заявиха готовността си да предложат структура и състав на правителство, но ако то не бъде подкрепено, отговорността трябва да бъде поета от партия "Има такъв народ"

Тошко Йорданов, „Има такъв народ“

Според г-н Иванов това Народно събрание е закъсняло с шест месеца, а закъснението е било предизвикано от досегашните управляващи, които са отказали да позволят предсрочни избори. От партията посочиха като ключови цели въвеждането на 100% машинно гласуване, премахването на ограниченията за броя на изборните секции в чужбина и стъпки към мажоритарно гласуване. От втората политеческа сила в Парламента обявиха, че още днес ще внесат в деловодството на Народното събрание свое предложение за промяна в Закона за политическите партии, която ще наложи партийна субсидия от 1 лв. за всеки един глас на избирател

Корнелия Нинова, БСП

Лидерът на БСП приемат  момента като важен заради това, че сега се решава накъде отива България през следващите десет години.

От БСП заявиха категорично, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и това ,че не проговорят с Бойко Борисов.

Социалистите са готови да подкрепят кабинет на „ИТН“, но само по политики, които могат да разградят досегашния управленски модел.

Според г-жа Нинова страната в момента се намира в условията на здравна, икономическа и социална криза, но и на прага на финансова и политическа криза.

От БСП определиха управлението на Бойко Борисов като провал. От левицата призоваха за активизиране на експертния и научен потенциал на страната, за да се изработи адекватен План за възстановяване на България.

В това Народно събрание социалистите ще внесат незабавно проектозакони в помощ на малкия и среден бизнес, за създаване на работни места, помощ за домакинствата на младите семейства с деца, облекчения за бизнеса, преизчисляване на пенсиите

Що се отнася до правителството на Борисов, Корнелия Нинова и колегите и ще настояват да бъде извършена пълна ревизия на досегашната власт, да бъде наложен мораториум върху правителството в оставка, за да не му се позволи да сключва договори, продажби, концесии, назначения в комисии и агенции.

Корнелия Нинова предупреди, че кабинетът в оставка може да посегне на спестяванията в „Сребърния фонд“

Между всички проекти за закони, които БСП внася в деловодството на Народното събрание, ще бъде и предложението за промяна в Закона за публичните финанси, с което ще ограничи мининистър- председателят да харчи  безконтролно парите на хората

Мустафа Карадайъ ДПС – Да си зададем въпроса „Каква България искаме“

Председателят на ДПС изрази надеждите си, че този парламент може да постави начало на процеса на нормализация на политиката и начало на излизане от кризата

От ДПС определиха като най-важните приоритети създаване на план за излизане от епидемичната криза, прилагане на ускорена ваксинационна програма, въвеждане на икономически и социални мерки в защита на бизнеса.

Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС ще следва замисъла на избирателите и че няма да гласуват за правителство на партия или коалиции от партии, ако такъв кабинет няма цели, средства и срокове за реализация.

Христо Иванов, ДБ

Христо Иванов и колегите му от дясната коалиция заявиха десет приоритета, които ще следват и отстояват.

Сред тях са масова имунизация на населението, въвеждане на мерки за помощ на различни сектори от икономиката и на домакинствата.

Важна цел е и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев от неговия пост.

В „Демократична България“ не се страхуват от нови избори, но са готови да работят и в рамките на този парламент, който поне до момента е изпълнил задачата да острани от управлението ГЕРБ , Бойко Борисов и ДПС

Мая Манолова, „Изправи се! Мутри вън!”

Приоритет за коалицията ще бъде изваждане на мутрите от управлението на страната.

„Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има”, заяви Мая Манолова.

Тя подчерта, че на България са ѝ нужни не само нови Парламент и правителство, но и нов главен прокурор и нови регулатори.

От коалицията ще искат пълна ревизия на корумпираното управление.

„Днес внасяме проект за решение за създаване на Комисия по ревизията. Ще покажем на хората всички „мръсни тайни” и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието”, каза още един от лидерите на „Изправи се! Мутри вън!”

Според Манолова трябва да бъдат променени правилата за провеждане на избори, за да „има готовност за предсрочни избори”. От ИСМВ искат изцяло машинно гласуване, както и дистанционно електронно гласуване за българите в чужбина. Една от задачите, която си поставя партията на Мая Манолова, е въвеждане на избирателен район за гласуващите зад граница, какво и изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация.

 „Смяна на съставите на избирателните комисии, които са солидарно отговорни за изборните манипулации. Ще настояваме за смяна в състава на Съвета за електронни медии и ръководството на БНТ, които с действия и бездействия позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания”, заяви Манолова от трибуната на Народното събрание.

От „Изправи се! Мутри вън!” са готови да предложат цялостна концепция за борба с корупцията, която да обхваща не само администрацията, но и образованието, културата, медиите, правораздаването.

Още днес от ИСМТ ще внесат промени в Закона за личната помощ и ще настояват да бъдат възстановени текстовете в него. Утре ще бъдат внесени Законите за колекторите и за частния фалит.

Ще предложат нов ваксинационен план, както и експертно управление на здравната криза.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...