политика 04 дек. 2020 2020-12-04 2020-12-04 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbUJ1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--65ef8f764b8ffcdcb145a2ccd3644a3c1ebfa49f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/12%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%85%D1%84%D1%81%D0%B0.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Манолова поиска прозрачност при харченето на парите за язовирите в Бургаско

„Двата язовира „Ахелой” и „Порой” не са в пълен обем и най-доброто, на което може да разчита Бургас са под 9 млн. кубика обем, с който да се подкрепи водоснабдяването в общината.”

Това заяви лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова при посещението си в област Бургас. Една от причините за визитата ѝ е откриването на приемна в град Бургас. Офисът се намира на ул. „Климент Охридски” №3.

„Проблемът с водата не е само за Бургас, той се отнася и за останалите морски общини, които през лятото ще трябва да бъдат водоснабдявани. Дай Боже, да има силен сезон, но нужните кубици за нормално водоснабдяване през лятото са над 12 млн. Не знам как излизат сметките на министъра на околната среда. Проблемът с водната криза наистина е огромен.”, каза още Манолова.

Според нея проблеми с водата се задават още в Шумен, Търговище, Варна, както и в по-малки населени места. Остава сериозно положението и в Перник.

„Положението е такова заради тоталното безхаберие на властта, и заради изсичането на горите, и заради ВЕЦ-овете, които никога не са на случайни хора, и заради изгребването на речните корита, и заради отклоняването на публичния ресурс, който би следвало да е инвестиран именно за предотвратяването на подобни водни кризи”, коментира още председателят на „Изправи се. БГ”

По думите ѝ през последните две години властта е похарчила близо 2 млрд. лв., без да реши проблемите, свързани с водоснабдяването и без да има реален ремонт на язовирите – 1 млрд. лв. за държавния ВиК холдинг, 500 млн. лв. за ремонт на язовири, близо 100 млн. лв. за предприятието за управление и стопанисване на язовирите.

„Пилее се ресурс, а в крайна сметка 5 големи български града са застрашени от безводие. Единият от тях е Бургас. Едва ли предложението на министъра на околната среда ще реши проблема, но със сигурност ще създаде предпоставки за отклоняване на публичен ресурс. Очаква се близо 70 млн. лв. да струва сложната схема по изграждане на язовирни стени, създаване на пречиствателни станции, довеждащи тръби, които да захранват Бургас и съседните общини. Такова скъпо съоръжение вече беше направено в Перник и то е със спорна ефективност. Така че пак ще се похарчат едни пари. Съвсем нагло беше обявено бедствено положение, за да се избегнат обществените поръчки и посочени от властта фирми да могат да усвоят тези пари”, каза още Манолова.

Тя апелира към кмета на Бургас Димитър Николов да не става съучастник в тези схеми и да се разграничи, като създаде публичност и прозрачност при разходването на парите.

„Нека кметът създаде Обществен съвет, който да наблюдава как се определят фирмите, как се подготвя документацията, как се изписват средствата. Така че гражданите на Бургас да имат поглед върху това как ще бъдат похарчени близо 70 млн. лв. публични пари”, поиска лидерът на „Изправи се. БГ”.

Освен оглед на язовирите „Ахелой” и „Порой” Мая Манолова посети и с. Черни връх, където се запозна със състоянието на пътя, свързващ селото с община Камено.

„Този път е важен и за община Средец, както и за разтоварване на трафика от товарни автомобили по магистралата. Смятах, че съм видяла най-лошите пътища в България, но този път е шампион. А това не е някакъв междуселски път. Той е важен, защото свързва общини и разтоварва трафика. Абсолютно безхаберие е и безотговорно отношение от страна на властта. Целият път е нарязан с обещание да бъде възстановен, но нещата са спрели до нарязването.”, коментира Манолова.

По думите ѝ за ремонт на отсечката са дадени са над 4 мнл. лв., които обаче са отишли в друга посока.    

По време на откриването на приемната в Бургас Мая Манолова съобщи, че областен координатор на Гражданската платформа за Бургас ще бъде Живко Табаков.

 „Бургазлии ме познават като десен човек, но смятам, че г-жа Манолова като омбудсман през годините е показвала, че може да общува както с десните, така и с левите крила в политиката, в името на работещите решения за хората. Смятам, че обединението на ДБГ и „Изправи се. БГ“ създава един общ фронт срещу ГЕРБ. Много от нашите съграждани вече искат промяна в управлението на страната. Вярвам, че ние ще бъдем лицата на тази промяна, защото сме хора с ясна визия, политика и цели, които са доказали с времето, че могат да работят за хората”, заяви от своя страна Табаков.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...