здраве 04 дек. 2020 2020-12-04 2020-12-04 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDl1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--33693a83050c14859ca31ebd2e43ad8ed602aef7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/FOB_0723.JPG

Burgas Reporter Ltd.

На "първа линия" ли са фармацевтите или са първите забравени от държавата

Магистър- фармацевт Любима Бургазлиева е председател на УС на Регионална фармацевтична колегия Бургас. Потърсихме я с молба да коментира това, че след толкова месеци на извънредни мерки срещу епидемията от коронавирус едва на 4 декември държавата достигна до откритието, че работещите в аптеките са всъщност на „първа линия“.

Поправете ме, ако греша, но едва на 4.12.2020 г. от Националния щаб официално ви обявиха за част от служителите на „първа линия“. До днес сякаш бяхте като невидими. Така ли е?

За съжаление това отношение не е от днес. Съсловната организация Български фармацевтичен съюз е създадена едва през 2007 год, доста време след тези на  лекарите и на лекарите по дентална медицина. По време на обсъжданията в  Народното събрание дали да има съсловна организация на фармацевтите, тогавашният зам. министър на здравеопазването заяви, че няма нужда от такава организация, защото според него фармацевтите нямали нищо общо с Националната здравноосигурителна каса. Затова казвам, че това отношение към нас не е от вчера.

Колко души са заетите във вашия бранш?

В Националния електронен регистър на магистър фармацевтите в България са вписани 6641 упражняващи професията фармацевти. Почти толкова са и помощник-фармацевтите. И целият този бранш е оставен да се оправя съвсем сам. В Бургаската колегия членуват 402 магистър- фармацевти. Нямам информация за помощник-фармацевтите, защото те са още в процес на изграждане на регистъра си.

Не е ли странно, а и много опасно за фармацевтите това, че хора с установен коронавирус идват директно в аптеката, за да си купят лично лекарствата?

Точно това се случва в аптеките всеки ден.

Лекарствата за пациентите доста често се предписват чрез някакъв дистанционен метод, по телефона, по имейл или по вайбър, но болният идва при нас в аптеката, а ние не обслужваме дистанционно. Трябва да се обясни на пациента как да приема лекарството. Има болни колеги, има затворени аптеки, но това не се забелязва.

Фармацевтите не получиха никакви предпазни средства…осигуриха ги за своя сметка. Сами си осигуряваха дезинфекция и ред за посещения на аптеките.

Моите колеги, това са хората, които всеки ден ви посрещат в аптеката. Те са там.

Освен всекидневните ви контакти с болни, заразени и контактни с болни, с какви други проблеми сте принудени да се справяте?

Доста сериозни проблеми има в последните месеци с новите правила за изпълнение на рецепти. Сега предстои да влезе в сила електронно предписание, а то поражда доста въпроси и от технически и от медицински характер. Очакваме промяна в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти, в която трябва да бъдат посочени правилата за предписване и отпускане на лекарства по електронен път, дали ще бъдат само по Здравна каса или ще важат и за обикновените рецепти.

През последната година бяха въведени няколко информационни модула също за сметка на фармацевтите. Например, модулът за верификация, модулът за електронно проследяване на наличностите от лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък.

Колегите се сблъскват постоянно с една недобра организация в администрирането и разпределението на лекарствени продукти.

Слушам в последните дни как казват, че няма „нискомолекулярни хипарини“ . Има списък, определен от Министерството на здравеопазването, с аптеки, които да поддържат количествата за бременни жени със здравен проблем, изискващ приложението на тези продукти. В същите тези аптеки са разпределени количества, които просто си стоят. Колегите не смеят да ги дадат на други хора, които имат нужда от тях, защото те се прилагат и при други заболявания, най-малкото при случаи на болни с „коронавирусна“ инфекция. Но никой не смее да ги даде, защото са определени само за бременни и колегите се страхуват да не претърпят някакви санкции.  Ето ви парадокс.

В последните месеци срещаме съпротива с опита да бъде въведен облекчен ред в предписването. Въпреки, че в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти е предвиден режим за предписване по международно непатентно наименование, което позволява на аптеките да дадат такова лекарство, с каквото търговско наименование има в момента, този режим почти не се прилага. От друга страна,  ако лекарственият продукт е предписан по търговско наименование, то той не може да бъде заменен в аптека. Единият вариант е лекарите да отбележат, че се допуска генерична замяна, другият вариант е просто да изписват лекарство по международно непатентно наименование. Много малко са лекарите, които в рецепти по здравна каса позволяват генерична замяна. Това също затруднява фармацевти и пациенти и затруднява работата в аптеките.

Отделна тема на разговор е, че като медицински специалисти фармацевтите в България почти не са използвани със своя капацитет. Четем, че в други страни  те правят скринингови изследвания, изследвания за кръвни показатели, дори поставяне на противогрипни ваксини след съответното повишаване на квалификацията…Няма изобщо желание и мислене в администрацията да бъдат използвани уменията на тези медицински специалисти в България, които са всъщност най-достъпни.

Защото дори да не успеете да посетите веднага вашия личен лекар, то аптеката ще я намерите винаги, нали?

Има един такъв особен момент…правителството подкрепя финансово  различни браншове, дават се пари на работещи на първа линия лекари, учители, полицаи и това е правилно, но работещите в аптеките остават встрани, вероятно с мотива, че аптеките са търговски дружества…И все пак, вие и вашите колеги, не се ли чувствате малко изоставени, малко невидими?

Обяснението е за тази ситуация е, че аптеките са търговски дружества и като такива са регистрирани по търговския закон, но лекарските практики също са търговци, а за тях бяха предвидени някакви стимули. Дори и само лични предпазни средства щяха да ни бъдат полезни. През пролетта получихме в колегията предпазни маски като дарение, но не от държавата, а от българка, която живее в Германия.

Нещата изглеждат така, че дори не ви остава време да се уплашите и да изпадате в паника, а просто продължавате да работите…

Налага се. Хората трябва да си получат лекарствата. В последните седмици непрекъснато търсим нещо за някого. Нека не звучи като …дефицит, защото не е никак здравословно да се говори така, но това е положението. Бих искала хората да знаят, че никой никъде не крие лекарства. Каквото се появи по складовете, каквото и да е от търсените лекарствени продукти, моментално го разпределят по аптеките.

автор: Красимир Калудов

 

 

Ако тази публикация ви е била интересна и полезна, подкрепете ни в усилията да ви разказваме и други като нея

Подкрепете ни със сума от:
Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...