региони 29 ноем. 2020 2020-11-29 2020-11-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBanR1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--20c6d5611c8f437cdb4e69d9e332b77956282150/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/0_592xkHnmqX5FJycL.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо е полезно да се прегръщаме?

Прегръдката е не само приятна, но и има редица положителни ефекти върху тялото и съзнанието.

Този феномен е изучаван дълги години от учени и доказателствата са налице, съобщава obekti.bg.

Прегръдката укрепва имунната ни система

Прегръдки, траещи 20 секунди или повече, имат терапевтичен ефект. Те оказват благотворно влияние върху нашето тяло и ни помагат да се борим с болестите.

Кара ни да мислим по-малко за храна и повече за поддържането на добра форма

Прегръдките са израз на подкрепа и емпатия. Те ни карат да се чувстваме обичани и ни помагат да потискаме желанието си да запълваме емоционалните празнини в себе си с вкусна, но вредна храна.

Прегръдките забавят стареенето

Те намаляват нивото на стрес и се борят с възпалителните процеси. По този начин те се превръщат в своеобразен естествен механизъм, забавящ стареенето на тялото.

Подобряват настроението

Помагат ни да „презаредим батериите“ и да бъдем работоспособни през целия ден.

Помагат ни да преодолеем пречките пред себе си

След като са заредени с позитивна енергия, телата и съзнанието ни могат да преодолеят и най-трудните ситуации.

Правят ни по-щастливи

Прегръдките карат телата ни да отделят хормона окситоцин. Той ни изпълва с радост и заздравява емоционалната връзка с нашия партньор или семейството ни.

Бори депресията

Прегръдките намаляват отделянето на хормона на стреса (кортизол), но стимулират отделянето и на серотонин (асоциира се с добро настроение и усещане за щастие).

Успокоява нервната ни система

Прегръдката действа успокоително както на сърцето, така и на нервната ни система. Тя позволява на нервите ни да се отпуснат. Тялото ни се отървава от натрупаното в него напрежение.

Увеличава самочувствието

Прегръдките ни карат да се чувстваме в безопасност. Тя ни прави по-малко податливи на страх и несигурност. Подобна реакция е част от нашите инстинкти – тя ни помага на подсъзнателно ниво. 

Помага ни да се изразяваме тогава, когато не можем да намерим подходящите думи

Прегръдката е универсален начин да изразим своята любов и подкрепа, без значение от езика, на който говорим!

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...