здраве 18 ноем. 2020 2020-11-18 2020-11-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcjV0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cda7a7fe3caa7c94b81a3675d0f6a274a227c817/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/mbal.jpg

Burgas Reporter Ltd.

УМБАЛ Бургас с официална позиция за лечението с кръвна плазма

След призива на обществения посредник Тодор Стамболиев в Бургас да бъде създаден Център за приемане и преливане на кръвна плазма от УМБАЛ Бургас излязоха с официална позиция.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Приветстваме усилията на г-н Стамболиев за създаване на Кръвен център, в който преболедували от КОВИД бургазлии да даряват плазма с антитела. Както правилно посочва омбудсманът, Министерството на здравеопазването е дало разрешение за набиране и преработка на плазма единствено на Центровете за трансфузионна хематология – т.нар. кръвни центрове. В Бургас няма център, има Отделение по трансфузионна хематология, в което се дарява кръв и то няма разрешение за тази дейност. Но има всички предпоставки за създаването на такъв център, сграда, персонал, възможност за закупуване на апаратура. Вече няколко месеца УМБАЛ Бургас, заедно с Община Бургас, РЗИ и Областна управа от няколко месеца усилено работи в тази посока – за издаване на разрешително от страна на МЗ за създаването на Кръвен център в Бургас.

Важно е да уточним, че въпреки пречките към момента плазма да се дарява в Бургас, това лечение вече се прилага в УМБАЛ Бургас. Методът за лечение с реконвалесцентна плазма бе популяризиран сред лекарите в Бургас със съвместните усилия на УМБАЛ Бургас и Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. На 22 октомври в болницата бе организирана научна среща, на която беше представен методът и условията за прилагането му. На нея присъстваха медици от всички болници, които лекуват пациенти с КОВИД. Реконвалесцентна плазма вече е използвана при няколко пациенти, лежащи в КОВИД-отделенията на УМБАЛ Бургас. Пречки за прилагането му няма, необходимо е единствено да има дарители.

Процедурата за приложението на реконвалесцентна плазма е следната: лекуващият лекар преценя дали този метод е подходящ за съответния пациент, тъй като методът има както показания, така и противопоказания. Прави се искане до Националния център по трансфузионна хематология и при наличие на плазма тя се изпраща до Бургас. Повече дарители биха облекчили процедурата, затова апелираме към преболедували и желаещи да помогнат – да станат дарители на плазма.

В помощ на дарителите е създадено Сдружение за лечение с реконвалесцентна плазма, което оказва помощ и поема и пътни разходи на дарители. Информация за него можете да намерите ТУК

Бихме желали също да уточним, че Отделението по трансфузионна хематология не е преставало да работи и с него не е имало проблем през м. февруари, както посочва в изказването си омбудсманът. Вероятно той има предвид Отделението по клинична хематология, което е специализирано в лечението на хематологично болни, нуждаещи се от регулярно кръвопреливане – таласемици, хора с тежки анемии и др. То бе преустановило дейността си временно, докато се намери заместник на починалия му началник д-р Димо Рибов и вече възстанови дейността си. В Отделението по клинична хематология не се взима кръв и плазма, а се прилагат в лечението. 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...