ориентири 17 ноем. 2020 2020-11-17 2020-11-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckJ0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bded7f2d971f13b67c8845aa176256b53aed4aec/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/e01369a1e0e4a5eb4ee8aed636eeca9e.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Контролируеми цилиндри ще регулират паркирането в центъра на Бургас

Паркирането в пешеходните зони в Бургас ще бъде контролирано с боларди.

Те представляват контролируеми електромеханични устройства, които най-често изглеждат като потъващи цилиндри. Използването им за ограничаване на автомобилното движение и паркиране в пешеходни зони е широко разпространена практика в европейските градове и по света.

Очаква се в Бургас те да започнат да функционират от 1 януари на следващата година.

За начало са предвидени няколко зони на града:

  1. Ул. "Възраждане", в частта между ул. "Шипка" и ул. "Богориди";
  2. Ул. "Софроний", в частта между ул. "Цар Симеон I" и ул. "Богориди";
  3. От пресечката на ул. "Александровска" с бул. "Иван Вазов" - цялата;
  4. Пешеходна и велоалея след паркинг "Северен плаж" до Бургаски солници;
  5. Ул. "П. Яворов" - в частта от №6 до ул. "Богориди";
  6. Пресечката на ул. "24-ти черноморски пехотен полк" с пешеходна алея до детска градина "Златна рибка;
  7. Пресечката на бул. "Демокрация" с алеята от "Приморски парк", водеща към "Духтевата къща".

На две от изброените места вече има монтирани боларди - на алеята към Духтевата къща (на снимките) и на велоалеята към Солниците.

Предвижда се за ЦГЧ ограничението да е във времевия интервал от 10:00 часа преди обед до 6:00 часа на следващата сутрин за всеки ден от седмицата без изключение, включително на национални празници, чествания и други, а в пешеходни зони като алеята от паркинг "Северен плаж" до Бургаски солници да е постоянно. Изключения се предвиждат за автомобили на МВР, Пожарна безопасност, линейки и автомобили, обслужващи системата "Боларди".

Целта е да се регулира "пренасищането" на ЦГЧ с автомобили и освобождаването на безопасни зони за движение на пешеходци, да се избегне паркиране, което до голяма степен ограничава и затруднява движението на пешеходците в района.

Ако местният парламент одобри монтирането на още боларди, е предвидено време за достъп и обслужване на търговските обекти в съответните зони, тъй като целта не е да се пречи на бизнеса.

Опитът от прилагане на такава система в други населени места сочи, че тя осигурява безопасен и ефективен начин за регулация в участъците, в които е установен засилен автомобилен и пешеходен трафик. Чрез контролирания достъп ще се осигури свободен достъп на МПС на живущите в тези зони и възможност за обслужване на търговски обекти в не толкова натоварен предварително определен интервал от време в ранните часове на деня.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...