ориентири 16 окт. 2020 2020-10-16 2020-10-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjlzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7e9388d59ccd4f016ab92028ef78fad6dea0373c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/aqua_kalide3.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Проектът за "Акве калиде" спечели наградата "АРХИТЕКТОН 2020

Проектът за консервация, реставрация и социализация на късноантична и средновековна крепост "Акве калиде -Термополис" край Бургас спечели престижната награда "АРХИТЕКТОН 2020.

Това е национална годишна награда на Съюза на архитектите в България. За първото място тази година се надпреварваха 27 реализации на 20 участници.

Журито, с председател д-р арх. Пламен Генов и членове арх. Лидия Лазарова, арх. Петър Стрясков, арх. Владимир Дамянов и д-р арх. Емил Йорданов, определи за носител на наградата "ЕКСА" АД (арх. Константин Пеев) с проекта за "Акве калиде".

"Удовлетворени сме от наградата, защото това е много сложен проект. Той включва цялото градоустройство, новите постройки, пространствата, начинът, по който се възприемат, както и запазване на останките и преработки на проекта в процеса на разкриване на нова археология", заяви арх. Константин Пеев.

Награденият проект на "ЕКСА" е за проектиране, консервация, реставрация, експониране и социализация на археологически структури на късноантична и средновековна крепост "Акве калиде -Термополис", Банята на Сюлейман I Великолепни и застрояване в зоната на обществено обслужване. Целта е чрез дискретна намеса в средата да се експонират и социализират запазените археологически структури.

На следващ етап престои изграждането на Музей (нова сграда с античен интериор) и действащ СПА център с реплика на римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти. Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити в "Акве калиде" - златни, сребърни и бронзови монети от различни епохи, златна обеца, пособия за баня, печати, керамика, мраморни декоративни детайли и надписи, култови предмети. Сградата е ситуирана източно от турската баня и разкритата археология, като двата центъра ще са самостоятелно функциониращи и за тях ще има осигурени отделни входове. На партерно ниво е предвиден Демонстрационен център (баня) и част от Експозиционния център.

В сутерена са предвидени останалите помещения на археологическия музей, като нивото съвпада с нивото на разкритата археология и застрояването е съобразено с нея. Обособени са два затворени обема и между тях покрито пространство, в което са експонирани разкрити археологически структури.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...