политика 03 окт. 2020 2020-10-03 2020-11-14 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlpyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2c699b7d25ebcdc678fbc9d50fb0841dd2f041ee/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20160416_173835.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Николай Тишев: Идеята на управляващите е да отлагат неизбежното

Николай Тишев е народен представител от Бургаски избирателен район и част от групата на БСП. Заедно с колегите си е категорично против свикването на Велико народно събрание и срещу предлаганите от управляващите промени в конституцията. Ето и неговите аргументи.

БСП последователно отказва да излъчи свой представител в парламентарната комисия, която би трябвало да управлява процесите около евентуалните промени на конституцията чрез свикване на Велико народно събрание…защо отхвърлихте поканата от ГЕРБ да се включите?

Защото сме принципно против това да бъде преразглеждана конституцията. Нашето мнение е, че идеята на ГЕРБ е не да правят конституционна реформа или да свикван Велико народно събрание, а просто да отлагат във времето пълноценни реформи, в който и да е сектор, за да стигнат до редовните парламентарни избори. По правилник след внасянето на проекта за новата конституцията и за свикването на ВНС има два месеца, през които трябва да се направи процедура по събиране на 160 подписа в пленарна зала. Те вече не успяха да съберат членовете на комисията, а от сега нататък отиваме към още два месеца, т.е към началото на декември. За тези два месеца ще се анализира, ще се обсъжда и коментира проектът за конституцията. Общо взето цялата идея на ГЕРБ, Обединените патриоти и на Воля е да отлагат във времето подаването на оставка. За да стигнем до декември или януари, когато това вече ще е безсмислено, защото и без това редовните избори са през март.

Как ще работите с колегите си от БСП, ако този парламент е изчерпил своя срок на годност?


Ние затова сме заявили, че оттук нататък ще се регистрираме в пленарна зала само тогава, когато се разглежда законодателството, свързано с машинното гласуване.  Мнозинството да събира кворум. Когато има важни законопроекти, се включваме и в парламентарния контрол, разбира се.

Това протакане във времето какъв ефект предизвиква в държавата според вас?

Според мен това е отлагане на неизбежното. Така или иначе ще стигнем до избори и тогава резултатите няма да са положителни за управляващите. И последните социологически проучвания го показват. Според мен ГЕРБ желае да довърши мандата с цената на всичко. Егото на Бойко Борисов е поставено пред реалната необходимост от реформи в България, а те могат да се случат с нови избори.

Доколкото разбирам вие не сте против реформи в конституцията, а против това да ги проведат ГЕРБ, така ли е?

Нашето мнение е, че реформите в определени сектори могат да бъдат направени с определени закони. Няма нужда от промяна в конституцията или от свикване на Велико народно събрание. Отделно не искам да коментирам проекта за конституцията, писана от Данаил Кирилов. Тази нова комисия, оглавена на Десислава Атанасова от ГЕРБ, ами…това са абсурдни неща. Тези хора не са компетентни да се занимават с това.

На какво се дължи това изравняване на процентите одобрение между ГЕРБ и БСП? ГЕРБ губи подкрепа или БСП увеличава подкрепата си?

Комплексно е. ГЕРБ губи, БСП увеличава с малко. ГЕРБ се сриват, но нека видим, че и други партии увеличават подкрепата си. Следващият парламент според мен ще бъде доста фрагментиран и ми е трудно да предположа и да прогнозирам каква конфигурация ще има, но в крайна сметка трябва да се справим с това.

В БСП май се готвите за избори?

Да, хубавото при нас е това, че приключихме с дългия цикъл на вътрешно-партийните избори. Започнахме от февруари, заради кризата с корона вируса стигнахме до юни, юли и преди дни приключихме. Сега можем да се фокусираме изцяло върху политически дневен ред на България.

Готови ли сте в БСП да управлявате?

Винаги сме готови да управляваме. Особено щом сме най-голямата опозиционна сила и заявяваме, че сме алтернатива на настоящото управление. Естествено, че сме готови.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...