ориентири 23 сеп. 2020 2020-09-23 2020-09-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0pyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--648a07cbc2c45e0f970bbf81d297e8ab644aeefb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/DIPP-05.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургас ще е домакин на форум за дигитализация на културно и научно наследство

За четвърта поредна година Бургас ще бъде домакин на международния форум DiPP2020 за дигитализация на културно и научно наследство.

Събитието ще се състои от 24 до 26 септември и е под патронажа на ЮНЕСКО.

Организатор на инициативата е Институтът по математика и информатика при Българска академия на науките, с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“. Съорганизатори са: Регионален академичен център на БАН – Бургас, Община Бургас, Регионален исторически музей – Бургас, Бургаски свободен университет и Index Ltd.

Откриването ще е утре – 24 септември, от 13:00 часа в Културен център „Морско казино“.

Международната конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ традиционно среща работещи в страната и в чужбина научни центрове за представяне на последните постижения в областта на ИКТ за културно и научно наследство както и за набелязване на насоки за бъдещи изследвания.

В предишните 9 издания на DiPP участваха повече от 400 учени от повече от 25 държави (България, Германия, Гърция, Израел, Италия, Китай, Латвия, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Унгария, Украйна, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария и др.), които представиха научни и проектни доклади, публикувани в сборник на конференцията (с отворен достъп ТУК на: http://dipp.math.bas.bg).

Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано национално културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване. С приоритет е цифровото представяне и съхранение на паметници на културата и историята в условия на риск. На конференцията ще бъдат демонстрирани иновативни технологии и прототипи, в т.ч. цифрови хранилища, цифрови архиви, виртуални музеи и цифрови библиотеки, резултат на утвърдени практики и постижения в областта. Обществени и специализирани библиотеки, музеи, галерии, архиви, центрове, изследователски институции и университети (национални и чуждестранни) са поканени да обменят опит, идеи и резултати по тематиката на конференцията.

Представените на форума научни изследвания и резултати се публикуват в реферираното и индексирано в Web of Science и Scopus издание-сборник на английски език, което се отпечатва преди началото на конференцията.

Съпътстващи събития:

Семинар и национален информационен ден „Отворен достъп до научни публикации и данни“, организиран от Институт по математика и информатика, Българска академия на науките.

Семинар „Виртуални музеи и техни образователни приложения“, организиран от Институт по математика и информатика – БАН) в рамките на Национална научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“ (одобрена с Решение на МС №577/17.08.2018).

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...