ориентири 22 сеп. 2020 2020-09-22 2020-09-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBblJyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--dcc892e6f402091d7d6591ce2762e5047f200ce9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/21.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Празнуваме 112 години Независима България

Днес – 22 септември, България чества 112 г. от обявяването на Независимостта.

На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост от Османската империя. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

На 22 септември 1908 г. във гр. Велико Търново българският княз Фердинанд обявява независимостта на България с манифест. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Условията да обявяването на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били много благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили, наложили Берлинският договор, се готвела да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина - т. е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат се във Виена) да съгласуват действията си.

Същевременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това води до икономически противоречия между България и Австро-Унгария. Българското правителство решава обявяването на Независимостта на България да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство. Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в търновската църква “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал цар.

Трудната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор, e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на разговорите Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Руската империя не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Бургас ще отбележи 112-та годишнина от обявяването обявяването на Независимостта на България с богата празнична програма:

Тържествата по традиция ще започнат в 10:30 ч. от площад "Атанас Сиреков".

Ето и пълната програма по часове:

10:30 часа

пл. "Атанас Сиреков"

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

Празничен молебен за благоденствието на Независима България.

11:00 часа

Военен клуб - Бургас, ул. "Христо Ботев" №48

Ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ти черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на Българската независимост.

11:30 часа

Пл. "Св. св. Кирил и Методий"

"С песните през вековете"

Празничен концерт с участието на Илия Луков.

11:30 часа

Пл. "Св. св. Кирил и Методий"

РИМ Бургас, Историческа експозиция представят "Оръжия на българската армия от периода на обявяване на Независимостта на България.

18:00 часа

Парк на комплекс "Славейков"

"112 години независима България" - празничен концерт.

Александра Димитрова, Лазар Налбантов, оркестър "Жарава", хор "Самодивски огън" при НЧ "Пенчо Славейков 1983" с р-л Стойко Василев, танцов състав "Младост" с р-л Маргарита Колева.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...