региони 14 сеп. 2020 2020-09-14 2020-09-14 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBakZyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2370b99a81af48234a4ddf9b89e23ca426c000ae/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/74520472_2386362454958683_9008985793632403456_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: В Карнобат ограничаваме разходите и не дължим пари на никого

В Община Карнобат прилагат свой подход при справянето с последиците от икономическата криза в страната, възникнала заради световната епидемия с COVID 19. Какъв е той, ще ни разкаже кметът Георги Димитров.

Анализатори и експерти постоянно обявяват данни за влошаване на икономическите показатели в страната като резултат от кризата, причинена от епидемията с коронавируса. Какво е положението в община Карнобат?

Факт е, че кризата неминуемо оказа влияние върху работата ни.  Аз и колегите ми сме си поставили като задача да изпълняваме общинския бюджет.

Почти всичко, което заложихме в капиталовата програма, заложеното като социални дейности, сме го изпълнили. Помощта на държавата е главно в областта на социалната политика. Имам предвид мерките по Оперативна програма „Човешки ресурси“ и националните програми.

Целта е да не останат гладни хората.

Истината е, че се увеличиха разходите заради самата криза. Става въпрос за преки разходи. Това са средства за дезинфектанти, за защитни облекла. Осигурили сме нужните средства. Ето, задава се 15 септември. Ние сме в пълна готовност да посрещнем новата учебна година и да приложим необходимите мерки в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването.

А как се отрази кризата на приходите в община Карнобат?

Спадът в приходите беше напълно очакван. Още когато започна епидемията, ние предвидихме този спад. Стремим се да компенсираме с по-добра събираемост на данъците, но и с разбиране към трудностите пред нашите съграждани. Разсрочваме плащания, за да не обременяваме хората. Нека не се лъжем. Бизнесът е в много тежко състояние.

Ние сме община с много специфичен профил. Преди всичко трябва да отчетем това, че при земеделските производители се разрази нещо като втора „пандемия“. Става въпрос за сушата. Първо те бяха засегнати от кризата с коронавируса, после от сушата. Добивите им са изключително ниски.  А ние разчитаме на приходи от наеми, от аренди. Заради тази комбинация от неблагоприятни фактори тези средства постъпват по-бавно.

Трябваше да реагираме и затова се наложи да ограничим някои разходи. Но мога да кажа, че се справяме и не се оплакваме.

И тук е мястото да благодаря на колегите ми от общинска администрация. Известно време бях в болнични, но в мое отсъствие те се справиха и показаха, че са много добре работещ екип.

Местният бизнес в каква кондиция е? Има ли закрити фирми, намален ли е производственият капацитет в компаниите тук, има ли хора, които са загубили работата си?

Картината е пъстра. Една част от фирмите в Карнобат плащат заплати на своите работници, но не работят. Затворени са пазарите за тяхната продукция. Друга част от компаниите се възползваха от мярката 60/40. Има и такива, които решиха, че ще го изгладуват този период. До началото на месец юли в Карнобат заведенията за обществено хранене, разбирайте ресторанти, барове, дискотеки и хотелите не работеха. Август беше силен, но едва ли е компенсирал месеците им без работа.

Ние взехме решение за времето, в което те бяха затворени заради наша заповед като изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването, да не им събираме наеми. Но нека бъдем честни. Това в известна степен се оказа несправедливо като решение спрямо някои предприемачи, защото в стремежа си да помогнем на бизнеса, ние не събирахме наеми от тези фирми , които ползват общински обекти, но някои от заведенията за обществено хранене са разположени в частна собственост и ние няма как да се намесим там. В този смисъл беше в някаква степен несправедливо.

Глобално погледнато, затруднена е работата на фирмите, но нямам информация за фалирали фирми.

Нещата са динамични и се променят постоянно. Съзнавам, че една такава прогноза ще бъде силно условна, но все пак…мислите ли, че ще изпълните бюджет 2020?

Дори и да има някакво неизпълнение, то ще бъде съвсем малко. Става въпрос за приходите по някои пера, в които животът е замрял. Например, намаляха разпорежданията с имущество, т.е покупките и продажбите на недвижими имоти, от които ние получавам в общината приходи. Намаленият обем на строителството също означава по-малко приходи от такси в хазната на общината от получаване на „право на строеж“, да речем. Тези приходи най-вероятно няма да бъдат постигнати.

При това положение може би ще бъдат забавени някои разходи , които ние сме планирали.

Все пак очаквам да се доближим до 100%.

В тази ситуация мога да кажа, че не си позволявам да подписвам разходи, за които предполагам, че няма да бъдат обезпечени със средства.

В никакъв случай няма да допуснем задлъжняване на общината. Затова с намалението на приходите се стремим да намалим и разходите.

Винаги сте подчертавал, че при изпълнението на бюджета на Община Карнобат се придържате  към един консервативен подход и харчите толкова, колкото имате, за да нямате задължение към изпълнители и доставчици. Сега как е положението?

Нямаме задължения към банки, доставчици и изпълнители в момента. Няма и да имаме задължения.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...