ориентири 11 авг. 2020 2020-08-11 2020-08-11 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWhwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a19e7b3ef97cf7222881bd8cafe3a7e3b18b094e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/vlakche_na_solta.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Атанасовско езеро кани всички на разходка с Влакчето на солта

Една от любимите дестинации за почивка на бургазлии – Атанасовско езеро, ще отпразнува утре – 12 август, своя 40-ти рожден ден.

Празникът ще включва разходка с Влакчето на солта. То ще мине в района на Северните солници и ще даде възможност да се видят красивите цветове на крайбрежната лагуна, както и на птиците, които живеят там. И като на всеки рожден ден е предвидена торта. Тя ще бъде необикновена, какъвто е и самият рожденик.

Атанасовско езеро съчетава различни по своя характер режими за опазване: северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност, цялото езеро е Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи - Натура 2000 зона. То е симбиоза между природата и човека и е отличен пример за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея може да се реализират разнообразни ползи – чрез солта, лугата, релаксиращата и естетична си стойност и др.

За тези 40 години резерватът е „преживял” много вълнуващи моменти. Първият, който забелязва стойността на мястото, е един англичанин, преподавател в Английската гимназия в Бургас – Джон Робъртс. След това интерес към него проявява Таню Мичев, който е посветил живота си на езерото. Делото му е продължено  от неговите ученици.

Стотици българи са намерили тук първия си „полеви университет“ и са тръгнали по своя път за опазване на природата у нас или в чужбина. Тук е била първата природозащитна бригада в България, която събира млади и ентусиазирани хора от цялата страна, които започват да „строят“ за птиците на езерото.

На езерото са наблюдавани екзотични и редки видове, направени са много важни научни изследвания и открития, проведени са десетки студентски практики, открити уроци за ученици, фестивали, празници. Имало е и немалко наводнения, измиране на видове, пожари и заплахи от застрояване.

„Но през всички тези години резерватът оцелява и продължава да е птичият рай на България, добрият модел между производствена дейност и опазена природа, лагуната на цветните води и розовите басейни, бохорите сол и почиващите по дигите птици, любимото място на пеликани, дъждосвирци, чапли, а отскоро и на розово фламинго.”, коментират от Българска фондация Биоразнообразие, които са едни от организаторите на празника.

Утре – 12 август, влакчето на солта ще направи два курса – в  17:30 и 18:00 часа, за да може да извози желаещите, но тъй като местата са ограничени е необходимо предварително записване на e-mail saltoflife@biodiversity.bg. Сборният пункт е на паркинга на северни солници до „Точката“ в 17:15 (за първия) или 17:45 (за втория курс)

Организаторите съветват гостите да бъдат с удобни обувки, защото има кратка разходка до беседката и платформата за наблюдение на птици в близост до резервата, където ще бъде празникът. Желателно е гостите да си носят шапка за слънце, вода, фотоапарат и бинокъл. В 18:30 часа ще бъдат поздравленията и „разрязването на тортата“, след което ще започне връщането обратно с влакчето (в 19:00 и 19:30 часа).

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...