политика 23 юни 2020 2020-06-23 2020-06-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFJuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8ee7aaf41995c5c4061287c3f5abefc86909eadf/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/KB_2.jpeg

Burgas Reporter Ltd.

Бачийски вкарва пак в общинския съвет случая със заличената общинска улица

Казусът с деактуваната общинската улица в парк „Росенец“, която премина в частни ръце, може да бъде разглеждан и гласуван отново на предстоящата общинска сесия в Бургас.

До евентуалното обсъждането на случая може да се стигне, след като Константин Бачийски, водач на групата съветници от ПП „Средна европейска класа“, входира докладна , с която предлага „Оттегляне на решение на общински съвет Бургас прието по т. 41 от дневния ред на заседание проведено на 28.04.2020 г., в часта по точка т.3“, с която де факто стана преобразуването на общинската собственост. 

В края на месец април общинска администрация вкара като извънредна точка в дневния ред на заседанието на общинския съвет  предложение за  деактуване на единствената общинска улица в определена зона на парк «Росенец» с мотив, че от това зависи дали ще бъде привлечено финансиране по проект за изграждане на канализация в Рибарското селище «Ченгене скеле»

Тогава Бачийски се възпротиви с аргумента, че предложението неправилно е включено в последния момент като извънредно в дневния ред, докладната не е била обсъдена във водещите постоянни комисии и почти никой от съветниците не се е запознал в детайли с материалите.

Бачийски обяви случващото се като още един пример за порочната практика на общинската администрация да заобикаля наредбите като прокарва решения, водещи до значително общественно недоволство.

Точката все пак беше подложена на гласуване, но не получи необходимия брой гласове.

В разрез с правилника на общинския съвет, според който повторно гласуване по същество на взето решение в рамките на същото заседание е недопустимо, последва прегласуване, в което мнозинството благослови «заличаването» на единствената общинска улица в тази зона на парка, с което се ограничи правото на всички граждани да имат достъп до морето в тази част на българското крайбрежие.

Константин Бачийски призна, че отново връща случая за разглеждане в общинския съвет, тъй като по собствените им признания отделни общински съветници са били заблудени преди и по време на прегласуването, а и като отговор на обществените очаквания.

Зам. председателят на ПП „Средна европейска класа“ мотивира предложението си за преразглеждане на вече взетото решение с това, че този път няма да има „опасност“ да бъдат пропуснати срокове за кандидатстване по някакъв проект и няма да има възможност за загуба на финансиране, с каквито аргументи на предходната сесия общинската администрация се опитваше убеди съветниците да приемат извънредната докладна.

Бачийски определя евентуалното разглеждане и гласуване на неговото предложение като възможност за общинските съветници да изпратят ясно послание към бургазлии за какво точно работят. За частни или за обществени интереси.

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...