политика 22 юни 2020 2020-06-22 2020-06-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc2RuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2dc77951ab3839b114640f989c0d9a4a3f117757/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200622_120705.jpg

Burgas Reporter Ltd.

БСП: Такава криза не сме имали в историята

„Такава криза не сме имали в историята. Скъса се цялата производствена верига“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Петър Кънев по повод пандемията от коронавирус и обявеното извънредно положение в страната. В пресконференцията взеха участие още колегите му Николай Тишев и Тодор Байчев, както и областният лидер на столетницата Стойко Танков.  

„Лично попитах министър Ангелкова какво правим с туристите от Русия, Украйна и Беларус. Само от Беларус имаме 80 000 туристи, от Русия 400 000-500 000, от Украйна 250 000. Тя ми отговори, че се чака решение от Брюксел как да процедираме“, коментира още той.

Кънев и колегите му в парламента Николай Тишев и Тодор Байчев направиха и кратък отчет за дейността си в парламентарните комисии, в които членуват.

„Законът, който предизвика най-сериозни дебати, бе т. нар. Закон за акцизите и данъчните складове. Мисля, че законът, в частта си „данъчни складове“, е разумен и правилен. За пореден път направих и поредния неуспешен опит да питам министъра на финансите и министъра на регионалното развитие кога ще вземат мерки за ремонта на пътя Царево – Малко Търново. Отговорът, който получих от министър Аврамова, беше доста по-песимистичен от този, който друг път съм получавал“, коментира Кънев.

Николай  Тишев обърна внимание на това, че е внесена втора актуализация, за тази година, на бюджета, макар тя да е от друг характер.

„Има решение на ръководните органи на ЕС за създаване на два гаранционни фонда. Единият е за подпомагане на страните членки на ЕС и създаване на мерки за борба с безработицата, вследствие на пандемията от COVID-19. Там България трябва да издаде гаранции в размер на около 100 млн. евро. Създава се и един пан европейски гаранционен фонд, който да подпомогне малките и средни предприятия, също чрез поемане на гаранции. Общите гаранции, които България трябва да поеме, са 159 млн. евро и, тъй като това е вид поемане на дълг, то трябва да мине през актуализация на бюджета, който пък трябва да приет в Народното събрание“, обясни Тишев.

Тодор Байчев също коментира мерките, взети по време на извънредното положение.

„Беше хубаво, че ще се дават някакви ваучери, но за съжаление се спря дотук, тъй като се дават само на хора, които са от т.нар. първа линия и те трябва да почиват само във ведомствените почивни станции. Не разбирам защо не се подходи по-сериозно към тази мярка. А именно държавните и общинските служители на почиват по българското Черноморие, като се изготви една ускорена писта по отношение на  възможността това да се случва, като се говори с общините, които са  на морето, както и с хотелиерите. Държавата разполага с  много малко време, за да вземе много сериозни мерки, дали ще се случи, е тема на един друг разговор“, посочи той.

Народните представители не пропуснаха да коментират и темата за строителството на Алепу. По думите им държавата, ако има желание, ще намери решение.

„Извънредното положение на практика прекрати политическия живот, нас ни свари по средата на отчетно-изборната кампания“, каза от своя страна областният председател на БСП – Бургас Стойко Танков.

„В момента усилията са ни насочени  към довършване на общинските конференции, трябва да се проведат още 8 такива, които бяха отложени. Предстои ни и подготовката на прекия избор на председател на БСП“, добави той.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...