ориентири 08 юни 2020 2020-06-08 2020-06-08 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaXhuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--294196b185f64b04a9f5b098c7062c18cb6dcb16/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/s-l1000.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Имат ли място електрическите тротинетки и скутери из пешеходните зони в Бургас

Те са удобни, безшумни, икономични, бързи, модерни и част от промяната в мисленето на градския човек.

Може да се каже, че са сериозна алтернатива на автобусите и автомобилите, а предимствата им са безбройни.

Всеки едни човек, избрал този начин на придвижване, допринася лично за опазване на природата, защото вече не ползва автомобил и не замърсява атмосферата с изгорели газове. Това е безспорен факт.

Не само заради това електрическите тротинетки печелят все по-голямо внимание и привържениците им стават все повече.

До момента в Бургас не е правено надеждно проучване колко са собствениците на тези  средства за придвижване, но е повече от ясно, че ще трябва да свикваме с тях.

Притежателите им ги използват, за да отидат бързо да работните си места, за да се поразходят привечер из центъра или просто да демонстрират един впечатляващ обществен статус и престиж.

Защото от тротинетка до тротинетка има голяма разлика. Марка, цена, мощност, скорост, големина и дори цвят.

В началото си бяха чиста екзотика, но в последно време сякаш са навсякъде.

Да, наистина вече са навсякъде, дори и по централните пешеходни улици на Бургас, „Александровска“ и „Богориди“.

Е, това вече е проблем. Голям проблем.

Как бихте реагирали, ако видите по „Александровска“ да се движи автомобил със скорост от 10 км в час? Или мотоциклет с 15 км. в час?

Ами картинг? Или бъги? Или АТВ?

Вероятно ще се ядосате и възмутите. После ще кажете, че не им е там мястото.

Между другото все повече хора казват същото и за електрическите тротинетки.

Че не им е мястото из пешеходните зони на Бургас.

Член 81 точка. 5 от Закона за движение по пътищата изрично забранява на всеки да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци, като ограничението изключва деца до 12 години.

В явно нарушение на закона в настоящия момент велосипедисти и водачи на електрически тротинетки развиват до 20 км. в час., преминавайки през пешеходните зони. Или би трябвало да е така.

Някои от тях  обаче „вдигат“, т.е развиват доста сериозни скорости от порядъка на 60 км. в час, а това вече е далеч от уред за забавление, нали.

Но има и такива по пешеходните зони. Движат се бързо и безшумно. Безшумно и опасно.

Колкото и внимателни, колкото и отговорни да са водачите им, пешеходците се щурат из пешеходните зони в някакво си свое „Брауново движение“ и в този хаос конфликтните ситуации са направо като нарисувани.

Неизбежно е. Някой ден или някоя привечер водач на електрическа тротинетка ще стане част от стряскащо заглавие на регионални и национални медии, след като връхлети по една или друга причина върху някой разхождащ се човек или върху група хора. И не защото е искал това, а просто защото такива „хвърчащи“ средства за движение са реална опасност за разсеяните и щуращи се без цел и посока пешеходци.

Според Михаил Попов, представител на Института по пътна безопасност, електрическите тротинетки сами по себе си представляват МПС, ако спазваме буквата на закона.

А законите са ясни. Моторно превозно средство с двигател, макар и електрически, просто няма място между пешеходците и не би трябвало да се движи там.

Когато потърсихме за коментар зам. председателя на парламентарната комисия по транспорт и съобщения в 40 Народно събрание  Румен Ангелов, който е един от вносителите и защитниците на този текст, той беше кратък и ясен.

"Законът трябва да се спазва. По цял свят пешеходните зони са за пешеходци и един такъв нарушител ще бъде свален от велосипеда или тротинетката най-много след петдесет метра и ще бъде глобен"

Тогава къде могат са се движат притежателите на тези хубави, удобни, бързи, безшумни, екологични и красиви тротинетки, скутери и бъгита в Бургас?

По велоалеите или по улиците среда автомобилите?

Повече от ясно е, че обхватът на мрежата от велоалеи в Бургас ще се развива още и още, за да може да обхване колкото се може повече точки от града.

Но в сегашния си вид и мащаби велоалеите изключват напълно пешеходните улици „Александровска“ и „Богориди“.

Да не говорим, че част от велоалеите в Бургас са разположени върху тротоари, а това също поражда условия за конфликтни ситуации.

Движението по тях дори и на велосипеди крие еднакво големи рискове както за пешеходците, така и за велосипедистите. За хората с електрически тротинетки също.

Хубаво би било назряващият проблем да бъде разрешен изпреварващо.

И да се намери отговор на въпроса  имат ли място електрическите тротинетки из пешеходните зони на Бургас? Велосипедите също.

Защото според пешеходците това са места само за разходки. Пешеходни обаче…

По темата има вече взети решения, но за разхождащите се из централните бургаски улици тези решения са все още недостатъчни.

Няма нищо случайно в това, че на предстоящата общинска сесия на Общинския съвет ще бъде разгледано и подложено на гласуване предложение на общинска администрация за допълнение на "Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас".

Към забраните в глава III "Транспорт и организация на движението" и по точно към чл. 8 евентуално ще се добави точка 14 "забранява се движението на водача на двуколесно пътно превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци, тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст под 12 години

Параграф 2: В Глава VI "Санкции и контрол" към чл. 34 се добавя ал. 6 със следното съдържание "На физически лица, извършили нарушения по чл. 8, ал.I , т.14 се налага глоба в размер на 30 лв.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...