здраве 29 май 2020 2020-05-29 2020-05-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmhtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0d3d0a2b9542cb2b4c94306364e888530e5dc219/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/27ea0a9fc958ba5ee9d808b022cfdb11.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Апаратура от последно поколение ще диагностицира и лекува онкоболните в Бургас

"Комплексният онкологичен център” в Бургас ще бъде оборудван с медицинска техника от последно поколение.

 Апаратите за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT вече пристигнаха и в момента се монтират в най-новата сграда - Корпус 3, на бургаското лечебно заведение. Зданието е проектирано специално за тях по отношение на защитата от радиоактивност.

За да монтира апаратурата, от Германия е пристигнал екип от инженери.

"Новите апарати ще осигурят максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания. С тази съвременна медицинска апаратура бургазлии ще получават най-добрите в момента условия за диагностика и лечение на едно място и то в родния си град. Това означава, че вече няма да им се налага да пътуват до далечни болници.", коментира кметът Димитър Николов.

По думите на д-р Петко Дочев - началник на отделението по лъчелечение, и на Николай Муткуров - началник "Лаборатория Клинична дозиметрия" към Отделение по лъчелечение разказаха,  новите апарати ще могат да определят едновременно къде в човешкото тяло има туморен процес, колко е напреднал той и как да се излекува.

Позитронен емисионен томограф PET/CT е монтиран на първия етаж на новата сграда. PET/CT използва радио нуклеиден фармацевтик - глюкоза и може да определи в човешкото тяло къде има туморни образования или метастази, най-вече в меките тъкани. Освен това, че има пряко отношение към диагностиката и лечението на заболяванията (т.е. колко се е разпространил процеса и какво лечение да се направи) този апарат може да се използва и за лечение на едно заболяване, което изисква бърза диагноза и бързо лечение - белодробната тромбоемболия.

На втория етаж ще бъде разположена другата част от апаратурата. Това е SPECT/CT,  който с помощта на радиоактивни източници се определят разсейките или туморите в костите. С него може да се диагностицират различни тумори. Апаратът е от най-ново поколение и разполага с два детектора за локализиране на всички видове ракови заболявания. Наличието на два детектора скъсява чувствително времето за извършване на диагностиката, което е от голямо значение и за нейната прецизност и ускоряване на лечението. Апаратът може да извършва диагностика и на инфаркти.

Пак на втори етаж е разположена операционна, в която се монтира апаратура за брахитерапия ФЛЕКСИТРОН. Този апарат представлява най-модерния начин за лечение на карцинома на шийката на матката при жените и на простатната жлеза при мъжете. И двете заболявания са много злокачествени, а лечението ще бъде в имплантиране по оперативен начин на радиоактивен източник или в самия карцином или непосредствено до него, който ще унищожи туморния процес.

Брахитерапията може да унищожи значително по-голямо количество от определен вид тумори, като същевременно щади околните тъкани, като не позволява дори минимална радиационна доза да засегне здравите тъкани около тумора, което е много важно за лечението на пациента.

PET и SPECT ще работят към Отделението по нуклеарна медицина, а автоматизираната терапевтична система за брахитерапия ще функционира към Отделението по лъчелечение.

Апаратурата е марка SIEMENS и преди да бъде пусната в експлоатация, един месец ще се извършват тествания с Агенцията по ядрено регулиране.

В понеделник в КОЦ - Бургас пристига и модерния 5 D скенер, който също ще бъде монтиран и тестван, преди въвеждането му в експлоатация. Така през август новият и оборудван с модерна апаратура Корпус на медицинското заведение ще бъде готов да посрещне първите пациенти.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...