здраве 28 май 2020 2020-05-28 2020-05-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTFtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ebdf050c9794902bd059249250629ef6546c2700/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%B0%D1%81%D0%B4%D1%84.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Медиците съветват: След дълго обездвижване, внимавайте с активностите

Системното обездвижване, последвано от непремерено завръщане към спортна активност, често води до травми на опорно-двигателния апарат, предупреждават специалистите.

Това се случва най-често при хора, които не са активни спортисти, а тренират веднъж в седмицата„за здраве“ или играят футбол с приятели през уикенда.

Физически неподготвени за усилието, на което се подлагат, те често се озовават в Спешно отделение с травми от различно естество, разказват ортопедите в УМБАЛ-Бургас.

В последните години отделението въведе успешно различни техники за възстановяване на коленните увреди, включително и пластика на кръстните връзки – артроскопска операция, при която посредством миниинвазивен достъп пластично се възстановяват увредените структури.

„В повечето случаи  операцията се извършва с регионална упойка, при която пациентът е в съзнание през цялото време. Целта е да се намали болничният престой и човекът да се върне към ежедневния си начин на живот възможно най-бързо”, обяснява д-р Денчо Кавалджиев, специалист-ортопед в УМБАЛ-Бургас и МЦ „Св. Николай Чудотворец“.

Той има тясна квалификация  по артроскопска хирургия и множество участия в международни научни прояви  у нас и в чужбина, свързани с темата.

„Пациентите , които обикновено оперираме поради скъсване на коленни връзки и менискуси, са от един и същ профил – млади и активни хора,  получили травмата от пренапрежение или неправилно проведена тренировка. Мъжете и жените са еднакво податливи на такива травми.  Независимо от давността на травмата, в повечето от случаите изходът от операцията е успешен“, добавя медикът. Той съветва пациентите да не чакат, тъй като при увреждане на връзковия апарат се стига до ранно износване на ставата, болки и неудобства в ежедневието.

Внезапна болка, подуване на коляното, нестабилност, чувство на разместване – това са най-честите симптоми, съпътстващи увредата на коленни връзки. Най-съвременният метод за поставяне на диагнозата е ядрено-магнитният резонанс, какъвто е наличен в УМБАЛ Бургас. „След операцията няма обездвижване, още от следващия ден пациентът започва рехабилитация и бързо се връща към обичайния си начин на живот“, добавя д-р Иван Зайков, един от основоположниците на артроскопската хирургия в Отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ-Бургас.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...