ориентири 28 май 2020 2020-05-28 2020-05-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVptIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c7fe595f51a438f177d419f4aa4a0a27ae720cff/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200524_094258.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Вещното право на строеж“ победи съпротивата на граждани срещу строителство

„Вещното право на строеж“ се оказа незаобиколим фактор и водеща причина за продажба на общински парцел, разположен на ъгъла между ул. „Македония“ и бул“ Христо Ботев“.

Въпреки съпротивата на живеещите в съседните сгради, които протестираха на 24 май и организираха подписка срещу застрояването, на мястото на съществуващ павилион за скара с размери около 30 кв. м. и общински парцел с големина 219 кв. м  ще бъде издигната нова триетажна постройка с тавански помещения, с общо около 400 кв. м. разгърната площ.

По време на разискванията на сесията в общинския съвет беше изтъкнато това, че собственикът на търговския обект притежава „вещно право на строеж“, а същевременно общината не реализира никакви приходи от своята собственост.

Теренът, който бургаски предприемач желае да придобие на цена от 1000 лв. за кв. метър, беше определен от администрацията като „мъртъв актив“, т.е сделката би донесла значителни финансови постъпления на общината.

От мнозинството защитиха продажбата като добра възможност по време на икономическа криза за приходи в общинската хазна от парцел, който няма никакъв потенциал за развитие в качеството си на общинска собственост.

В момента там освен павилион /частна собственост/ има паркинг и малка зелена площ.

Привържениците на сделката посочиха като аргумент, че заведеното от местен жител съдебно дело срещу плана за застрояване на УПИ е било изгубено, т.е няма никакви законови пречки на това място да се строи.

От ПП „Средна европейска класа“ припомниха, че в подобен случай, месец по-рано,  Общината и Общинския съвет са взели решения да бъдат отчуждени два парцела в к-с „Изгрев“ заради съпротивата на хората от квартала срещу застрояването.  Съветниците Константин Бачийски и Красимир Калудов призоваха и в този казус да се потърси баланс между интересите на местния бизнес и обществения интерес, за да се намери начин да не бъде застроена площта на това подблоково пространство. Константин Бачийски припомни, че законът не задължава общината да продава своята собственост и не скри опасенията си, че в бъдеще разрешените три етажа височина на постройката лесно могат да бъдат трансформирани на осем. 

След продължително обсъждане на предложението за сделка с терена при последвалото гласуване с 36 гласа "за" беше взето решение парцелът да бъде продаден, а строителството върху него да бъде реализирано.

По този начин всички станаха свидетели на "възкресението" на един "мъртъв общински актив"

 

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...