ориентири 20 май 2020 2020-05-20 2020-05-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbEJtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--06659770997e6375e0f3f91b42e7d508d10a21c1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/ostrov1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

През лятото пристанът на о. "Св. Анастасия" ще бъде разширен

Вече е осигурено необходимото финансиране за разширяване пристана на остров Света Анастасия.

Строителните дейности в акваторията на острова трябва да бъдат извършени на два етапа в периода юни - октомври. Работата обаче няма да попречи на посещенията през лятото.  

Ще се работи под Лекарната, на разстояние от Гъбата, която няма да бъде засегната по никакъв начин, както и никоя друга от забележителностите на острова.

Очаква се с изпълнението на проекта да бъде защитена от ерозия неговата скалиста основа.

Новия пристан ще бъде удължен периодът за посещение на острова. Той ще осигури по-безопасно акостиране, а при лошо време ще е убежище за малки плавателни съдове.

Съществуващият в момента пристан е разположен в зона, подложена на интензивно морско вълнение. Той е с ограничени размери - 29 метра, 2 корабни места. При силен вятър и вълнение достъпът до острова е опасен или невъзможен. Пристанът не може да служи за убежище на малки плавателни съдове, заварени от буря в морето.

Разработената концепция за реконструкция и разширяване предвижда удължаване на съществуващия кей с 5 метра в южна посока, оформяне на предпазна каменно-насипна "шпора" с бронировка от тетраподи след удължениeто, както и изграждане на нов кей срещу стария с дължина 38 метра. Това ще е съпроводено с инсталиране на електрическо оборудване, ВиК, навигационни елементи и всички дейности, необходими за осигуряване на самостоятелното функциониране на съоръжението. 

Строителните работи са част от проекта "Силата на водата". Дейностите по него включват още реставрация на църквата "Св. св. Кирил и Методий", обновяване на инфраструктура и създаване на етнографска експозиция в рибарското селище Ченгене скеле, закупуване на ново корабче за туристически пътувания, обособяване на музей на минералната вода в "Акве калиде".

Целта на инициативата е Бургас да стане още по-привлекателен за туристите, като по този начин се подкрепи икономиката на града, а едновременно с това да се съхранят знакови обекти в общината.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...