време за прогноза 14 май 2020 2020-05-14 2020-05-14 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEptIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6a08b326f08f5d944fab62f0256e2b46fe7f443d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/PA139781.JPG

Burgas Reporter Ltd.

ДЖИРОламо, акциите на лотарийците и скъпите наемници футболиери

Беше ранна утрин във Флоренция. Брат ДЖИРОламо размаха ръката си в някакво подобие на бързо прекръстване  и измънка нещо като кратка молитва към Началника…

Беше труден и изпълнен с напрежение ден, затова една молитва не беше никак излишна. А че беше труден и изпълнен с напрежение стана ясно, когато, снимащата със смартфон и излъчваща директно във Фейсбук, монахиня Севдочиния изсъска

„Проповедта не тръгна, да повторим сцената…“

ДЖИРОламо изпъшка, пак се прекръсти по своя си неканоничен начин и отново отправи нова кратка молитва към Началника.

После Севдочиния му кимна утвърдително, демек искаше да му каже, че е в ефир, туй де…онлайн е, и той започна сутрешната си проповед "Удри пет Торби", изпълнена с упреци към покварата на обществото, срещу някои местни принцове и срещу известни и неизвестни богаташи.

„Едно благодаря кажете. Има ли някъде мярка, по-добра и по-навременна от нашите? Истина ви казвам, няма. Тогава за какво недоволстват? Нека си продадат скъпите каляски, тия дето хвърлят камъни връз мен. Ей, го на…за всички ханове и страноприемници, за всички кръчми ще намалим данъците, а един ходи като зла свекърва из хората да всява смут в душите им... – започна той по навик проповедта си, докато отвън някой започна да блъска монотонно и настойчиво по вратата на къщата…

За пътя от мярката 60/40 до мярката 00

ДЖИРОламо се сепна…потокът на мисълта му секна и той погледна гневно…Даде знак на Севдочиния да прекрати директното излъчване на "Удри пет Торби" и се изправи, пък хукна към вратата на къщата.

Там попита един нервен страж какъв е тоя шум от мисирки и зли свекърви и той му отвърна

- Ваша тримандатност, някакъв поръчков шут ви носи акциите на флорентинските футболиери . Искал да ви ги джироса от името на един беглец от фамилията Лотариини“

- Не ги ща. Истина ви казвам, бойте се от даровете на лотарийците!!! Не им ща нито фурмите, нито фирмите, нито акциите– гневно изкрещя ДЖИРОламо и се прибра в залата за видеопроповеди.

Там издаде заповед на Севдочиния да отиде отвън и да обясни на побеснялата тълпа, че не желае никакви акции. 

- Ваша тримандатност, ще ги изгорим ли тия пъклени акции на пиаца дел Сеньория? – попита боязливо монахинята.

Дневниците на тулупа

- Ти, луда ли си, сестро??? Как тъй ще ги изгаряме!!! Трябваше акциите да ги дадем на оня, Титино Сълзини, ама нещо се обърка. Не ги ща!!! Титино Сълзини, да ги вземе. Отивай, да им кажеш, не се помайвай!!! Аз ще измисля с Владини Горанези как да им дадем кредит и реклама на футболиерите, ама тайно, че цесеканиерите само това чакат и ще се разбунтуват.

Монахинята хукна по стълбите, а брат ДЖИРоламо хвана за крака току що долетелия рошав и прашен пощенския гълъб, който носеше поредното стряскащо съобщение от брат Себастиян. Някъде, там в далечната Виена, и той се чудеше на кого да джироса акциите на местния Орден на виенските футболиери и затуй с писмо питаше своя брат ДЖИРОламо, дали не би ги поискал. Отвсякъде долитаха гълъби, гълъб след гълъб, които носеха известия за нови и нови джиросвания на футболиери.

Настъпваха тежки времена. Брат брата джиросваше и гладни футболиери му харизваше..., а на пиаца дел Сеньория благородният Титино Сълзини през плач обвиняваше фамилията Лотариини във всички земни грехове и призоваваше флорентинците да съберат пари, за да ги дарят на местните футболиери, зарязани от своите покровители, лотарийците. 

По същото време наемниците футболиери чакаха край сухата река Арно фалита или кесиите си с месечни заплати. Чакаха и скърцаха със зъби, защото вече не бяха щастливи тук. Те искаха да тръгнат към Неапол, Рим, Милано, Генуа или Венеция, но там пазарите за куци коне отдавна бяха затворили, затова си налягаха парцалите.

Времето изтичаше, а брат ДЖИРОламо се чувстваше като джиросан на пачи яйца...

Еее, ама докато си разказваме глупави истории от далечна Флоренция, то станало време за прогноза.

Днес максималните температури в Бургас и региона на места ще достигнат стойности между 27-28 градуса. Ще бъде слънчево, но в отделни части на деня и облачно.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...