спорт 15 апр. 2020 2020-04-15 2020-04-15 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDVrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7be024a0e7902759c73f393f85b00643e2d56e56/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/111.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ще погледнат ли родните футболни клубове към българските играчи заради кризата?

Милен Георгиев е бивш играч от легендарната генерация на футболния клуб „Нефтохимик“ Бургас и не един вратар се е прибирал в съблекалнята с негови голове в мрежата си. След края на кариерата си централният нападател се ориентира към мениджърската професия и създаде агенция MONDEAL FOOTBALL AGENCY, с която постига успехи в съвсем нова сфера. Потърсихме го, за да сподели с нас очакванията си за света на футбола след края на епидемията от „коронавирус“

Как тълкувате прогнози от типа на „Светът на футбола няма да е същият след пандемията от „коронавирус“…И вие ли очаквате драстични промени в трансферната политика на клубовете?

Не само в света на футбола…генерално погледнато животът на хората няма да бъде същият. Футболът като част от живота абсолютно ще се промени. Ако има нещо хубаво, то това е, че ние сме малка държава, нямаме голям финансов ресурс и мисля, че при нас всичко ще се отрази най-добре във футболен аспект. Ще бъдат налагани вече български играчи. Българска продукция. Доколкото виждам, вече има индикации, че българската продукция ще се налага и в магазините. Българското ще излезе на преден план. И във футбола. Но аз винаги съм вярвал, че това е начинът. Българското има качества. Очаквам, че ще наблегнем на качеството. Ние обаче трябва да си произведем играчите, за да ги продадем. Това е.

Прогнозирате по-голямо внимание към играчите от българските футболни школи ли?

Смятам, че вниманието го има и в момента, защото в школите работят добри специалисти. Хората, които работят там,  са много отговорни. И друг път съм ви казвал, че проблемът възниква между приключването на развитието на играча в детско-юношеската школа и влизането му в мъжкия футбол. Това е основният проблем. Налагането на младите играчи.

У нас треньорите работят под всекидневното напрежение да не бъдат уволнени, защото трябва постигат резултати. Търпимостта на феновете пък стана изключително ниска. Те имат много нисък праг на търпение. Това принуждава президентите, собствениците на клубове да се съобразяват с феновете и се получава един омагьосан кръг. Не казвам нищо лошо за запалянковците, но напрежението върху човека, който взима крайните решения, напрежението върху треньора за стартовия състав, за окомплектоването на отбора е голямо. Когато той работи под напрежение и натиск от президенти, собственици,фенове, той започва да търси резултати. И разсъждава така „Трябва да бия в тези десет мача и дори да ме изгонят, ще си намеря нов отбор, защото имам добро CV“.

Смята се, че за да наложиш млад футболист в отбора, той трябва играе в 20% от мачовете слабо и в 80% от мачовете силно. Това са очакванията към него. Но ако е обратно? Ако в 20% от мачовете представянето му е силно, а в 80% слабо? Добре, ако играе в повечето срещи силно, всички ще имат дивиденти. Той ще бъде продаден в по-голям отбор.

Опитвам се да осъзная картината, която описвате за българския футбол, но ако е толкова рисково да се налагат млади играчи, тогава защо в холандски, във френски, испански и германски отбори налагат 17 год. , 18 или 19 год играчи без страх? Де Лихт на 17 год. игра в националния отбор на Нидерландия, Франки де Йонг беше на 19-20 год. национал…защо го правят?

Ние ще кажем…Това е риск. Само за България е риск. И още нещо ще кажем. Кои са тези, че да ни казват как да правим нещата. Кои са тези Аякс да ни показват пътя и какво да правим. Аз лично съм много далеч от мисъл да гледаме примера на клубовете от Нидерландия, Англия, Франция, Испания или други. Аз смятам, че трябва да се огледаме в Сърбия, в Хърватска, в Гърция и в Турция. Нека Сърбия и Хърватска да ни бъдат еталон в тази футболна философия. Минаваме границата и на 50-100 км. виждаме какво се случва. Това е примерът.

Реалността е, че България е футболно джудже

А ние…ами, ние имаме толкова много чужденци в отборите си, че ако има някакво първенство за брой чужденци, ще сме ..айде, не сме като Англия и Франция, да речем, където има много високо качество и продукт, но ще се наредим на първите места. Лошото е това, че при нас футболният продукт го няма, а текучеството го има. Освен Гара Дембеле или Бардон спомняте лиси за друг успешен чужденец в „Левски“?

Има ли индикации за тази тенденция. Има ли запитвания за млади български играчи от страна на клубовете?

Постоянно има запитвания. Това е част от работата ни. Звънят за 14-15 год. играчи, но независимо от това, че не могат да се правят трансфери с тях, хората са достатъчно аналитични, за да преценят какво се случва у нас. Докато още тези момчета са под контрола на семействата си, се мисли за вариант, колкото се може по-рано, да бъдат трансферирани.

Но доколкото усещам, вие говорите за интерес на чуждестранни клубове. Има ли интерес към младите български таланти от български клубове?

За България ли? Да. Смятам, че се върви в тази посока. Доколкото чувам, от ЦСКА искат да купуват Мартин Минчев. Винаги е било така. Водещите отбори  Левски и ЦСКА, към които се присъедини вече и Лудогорец в икономически и исторически план, би трябвало да купуват всичко най-добро в България. Те имат квалитет, високо ниво. Друг е въпросът как този квалитет, това ниво се изгражда. Животът е доказал, че ако изграждаш нещо, не го взимаш наготово. Ти трябва да го създадеш, да го направиш. Най-добрите деца ги знаем, всички ходим да гледаме националните отбори U-17, U-19. За тези на 21 години вече е късно.

Наскоро някой от ръководството на Байерн Мюнхен заяви, че след кризата трансфери над 100 млн. евро няма да са възможни. Смятате ли, че ще има такъв таван на сделките и ще се сложи край на тази лудост?

Представете си за момент, ако Барселона изкара Лионел Меси на пазара, какво би станало? Дали тогава ще е трудно да се премине нивото от 100 млн. евро? Имаш продукт, имаш цена. Не може да се слага граница. Всеки си прави сметката и определя цената. Там важат съвсем други неща, аз самият не познавам тези неща. Даваш тези пари, но си правиш маркетинг план и мениджмънт как да получиш дивиденти от сделката. Да, всичко е относително. Сделката с Гарет Бейл на пръв поглед не изглежда успешна за Реал Мадрид, но за Бейл и за Тотнъм  е успешна. Макар че дори за Реал не е лоша, защото също натрупаха дивиденти. Шумеше се за този трансфер, но нека аз не се изказвам за такива огромни сделки.

Изглежда вие виждате в кризата възможности за българските таланти?

Не, не е заради тази криза. Аз виждах кризата в българския футбол много по-рано. Лошото е, че днешните сътресения ще са механизмът, заради който ще се случат нещата у нас. Повярвайте ми, всеки ден получавам обаждания от агенции от Африка. Казват ми, че този или онзи техен играч е страхотен. Дори не им отговарям. Важното е, че ние в България имаме талант, ген и качество в младите футболисти. Просто трябва да им се даде шанс. Защото футболът зависи от качествата, но и от психиката на играча, от психологията, с която се работи с един играч. Оставяш го да играе, дадеш му самочувствие, увереност, но в същото време го държиш здраво стъпил на земята. Затова в големите клубове има психолози, за да чистят главите на футболистите. Тогава става.

Милен Георгиев за малките истини на големия футбол

Давам ви един пример. Представете си един млад български футболист. Вкарва два гола в мач за купата на България. Това момче вече хвърчи, но в следващия мач той дори не е сред титулярните единадесет играча. Само си представете, ако това момче играе и вкара гол във втори мач, вкара гол в трети мач? То вече отива на съвсем друго ниво. То вече има друга цена. Всички почват да му обръщат внимание и казват „Еее, ама той вкара два гола, после пак, после отново…значи не са били случайни онези два гола “ И самочувствието му расте. А какво се случва?

Във втория мач го пускат за две минути в края на мача. И казваш „Аз налагам този млад играч“. В нашия футбол 99% от треньорите „налагат“ млади футболисти при 3:0 или при 0:3, т.е при решен мач. Последните пет минути и казват „Ето, аз го налагам“

Да, но в Борусия Дортмунд не е така. Джейдън Санчо заигра на 17-18 години в Бундеслигата. Защо там поемат този риск?

Нали ви казах. Реакцията е „Кои са тия, че да ни казват на нас как се прави футбол, кои са тия?“ Връщаме се към това, че треньорите са под огромно напрежение, огромен натиск. Нямаме уверени треньори, които да ударят по масата и да кажат „Този ще играе, този е перспективен“.

Ако преди години футболистът на „Нефтохимик“ Милен Георгиев имаше добър футболен мениджър, щеше ли да постигне по-големи успехи в кариерата си?

При всички положения. Ако аз си бях мениджър, гарантирам, че успехите щяха да са по-големи. Но държа да кажа нещо. Срамувам се сега от моята игра в някои от мачовете тогава.  Но въпреки това някой треньор е казвал „Този футболист ще играе“. Така станах играч, така станаха всички футболисти. През това са минали дори големите футболни гении. Нима сме забравили вече как феновете на ЦСКА освиркваха Димитър Бербатов? Но той беше сложен и му се казваше „Ти ще си, ти ще си“ и създадохме голям играч и го продадохме. Същото и с Мартин Петров и Стилян Петров. Ами, дори Стоичков игра в Хеброс Харманли, за да е титуляр, да се налага. А ние в момента гледаме чужденци, слагаме чужденци.  Съжалявам, но в България освен Лудогорец, не виждам други впечатляващи чужденци. Колко ментета се изредиха. Сещам се за Ботев Пловдив, където  взеха един бразилец,  той изигра четири пет мача, разбраха, че не става и го освободиха. По-добре да бяха пуснали някой техен играч от тяхната школа. Дори да не става, но да му бяха дали шанс за пет мача. Но ако беше станал?

Така е у нас. Пускаме един чужденец и го чакаме. А защо не чакаме българския играч? Защо не му даваме шанс? Нашите момчета се нуждаят от търпение.

автор: Красимир Калудов

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...