политика 29 ян. 2020 2020-01-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbTQzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6946a2bdbf5e6afd038dca2db15c171c69788554/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36823.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Нещо хубаво ще се случи в Бургас

В битността си на общински съветник през декември внесох за разглеждане предложение да бъдат построени леки покривни конструкции над два от общинските тенис-кортове. Вслушах се в желанието на тенис общността в Бургас.

Родители ми споделиха, че през зимата децата им не могат да практикуват любимия си спорт. Е ,могат да използват снежни топки вместо тенис, но това е друга тема.

Ако трябва да бъдем честни, през дъждовните дни на есента и пролетта или през жегите на лятото пак няма достатъчно покрити тенис кортове.

Просто в Бургас този тип спортна инфраструктура е недостатъчна.

Да, има два частни покрити тенис комплекси в покрайнините на града и графиците в тях са запълнени до откат. Колкото и да искате, колкото и да сте готови да платите, няма място за вас.

Родителите на една талантлива деветгодишна състезателка ми споделиха, че има сутрини или вечери, когато импровизирано ходят до спортната зала в „Меден рудник“.  Само че съоръжението се ползва от баскетболни, хандбални, волейболни и футболни отбори.

Е, няма такава настилка, която да отговаря на изискванията за всички видове спорт. Не е открита. Така че да се играе тенис на корт там,  е огромен компромис. А е доказано, че когато правиш компромиси, резултатите също са …ммм…компромисни.

Затова същите тези родители и дъщеря им от време на време се качват на фамилната лимузина и отиват до Слънчев бряг. За да тренира малката там.

Както и да го обясняваме и тълкуваме, в Бургас има недостиг на покрити тенис кортове. Нека признаем честно, че общината е създала и поддържа кортове на открито, които са достатъчни през топлите месеци, но…през студените и дъждовни дни на тях може само да се правят снимки.

А желаещи да тренират срещу заплащане има предостатъчно. Не само състезатели, но и тенисисти аматьори.

Та, когато през декември внесох за разглеждане в общинския съвет предложение да бъде изградена лека покривна конструкция върху два открити тенис корта, посочих като възможност съоръженията до ОЗК Арена или в спортен комплекс „Изгрев“, за да може там да се играе целогодишно. Без значение дали вали, гърми или слънце пече.

Да се запитаме, какво ще стане, ако бъде създаден такъв покрит общински комплекс за тенис в Бургас. В рамките на града, по-скоро в сърцето на града. Защото община Бургас има предимство, което никой друг няма. Общината притежава спортни комплекси с идеална локация.

Хайде на бас, че такъв комплекс с покрити кортове ще бъде запълнен до откат и съответно съоръжението ще носи приход. Т.е колкото и утопично да звучи, ще се изплати за определено време.

Да не говорим, че наличието на такива покрити кортове вътре в града, ще привлече вниманието на тенис академии, които през студените месеци могат да провеждат тренировъчни лагери в Бургас.

Да, бе да. Сигурно си фантазирам.

Врели и кипели бизнесмени ми обясниха, че ако общината построи такова съоръжение, частните инвеститори, които са инвестирали в обособяването на покрити тенис кортове с балони, ще претърпят загуби.

Един вид аз какво съм искал. Да страдат частниците?

Разбира се, че не искам да пострада нито един инвеститор в Бургас. Напротив, тези хора заслужават само признание и подкрепа за смелостта да инвестират в Бургас.

Само че не искам и никой да е монополист в Бургас. Не ми харесват бургаските монополисти. Вредни са за града.

Искам  децата, обсебени от магията на тениса да разполагат с възможност. Искам част от парите, които плащат родителите за тренировки по тенис, да влизат в общинския бюджет. Искам тук да идват на подготовка през зимата тенис академии. Искам аматьорите тенисисти да могат да практикуват през цялата година своя любим спорт. И още много други неща.

Общо взето това е. Но какво искам аз, няма никакво значение. Важно е какво иска тенис общността в Бургас.

А знаете ли кое е най-хубавото.  До онази декемврийска сесия всичко изглеждаше невъзможно, а аз изглеждах …ами, тъп или наивен.

Тогава кметът на Община Бургас Димитър Николов подкрепи идеята на сесията и предложи да се отделят 60 000 лв. в бюджета за проектиране на покривна конструкция над два от общинските тенис кортове. Заяви, че в идеята има смисъл и добра енергия и затова застава зад нея.  

На сесията на 28 януари общинският съвет гласува да бъдат заделени в бюджет 2020 общо 50 000 лв.  за проектиране на покрити кортове. Всички подкрепиха това.

Малката тенисистка, за която ви разказвах и нейните родители със сигурност харесват това, че някъде някакви хора са решили да ги подкрепят в усилията им.

Тенис общността в Бургас дочака хубава новина.

А на мен ми остава от сърце да благодаря на общинските съветници от всички групи в общинския съвет. Благодаря и на кмета. На Георги Манев и на Константин Бачийски също...Те знаят защо.

Защото когато нещо е хубаво, то трябва да се каже. А общинският съвет и кметът направиха заедно нещо хубаво за тениса в Бургас.

Гейм за вас.

Нещо хубаво ще се случи...

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...