политика 23 дек. 2019 2019-12-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEErIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4b4bd473103d388135cd5d15c7395ce9538a4124/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36542.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: Мнозинството остави Карнобат без пари за сметопочистване

Решение на общинския съвет в Карнобат постави сметопочистването в задънена улица. Съветниците не само отхвърлиха планираното увеличение на такса "смет и битови отпадъци", но не приеха и предложената план-сметка за приходите и разходите от управленшието на отпадъците. Така Карнобат остана без пари за чистота през следващата година. Представяме ви коментара на кмета Георги Димитров, които обясни ситуацията по този начин

Какво всъщност прие общинският съвет на днешното си заседание?

Нищо не прие. Нито план сметка за такса „смет и битови отпадъци“, нито промяната в наредбата, която обезпечаваше изпълнението на тази план сметка. Карнобат влезе в някакъв абсурд, в някакъв път без изход.

Какъв ефект ще предизвика това решение на съветниците, каквито и подбуди да стоят в основата му?

Тези съветници се заклеха, че ще работят в интерес на съгражданите си. Недостигът е около 700 000 лв. за цялата година, макар че на парктика към настоящия момент без потвърдена миналогодишщна план сметка, той вече става 1.8 млн. лв. Това означава, че сме принудени да спрем нормалното почистване, ще трябва да съкратим хора от службата, която се занимава с почистването, а градът, колкото и да не ми се иска да кажа това, ще бъде по-мръсен. И всичко това в резултат на това решение на общинския съвет.

Опитвам се и сега да разбера мотивите им, но ми е трудно, защото нивото от 1.3 на 1000, т.е нивото на промилите за такса битови отпадъци в Карнобат е със сигурност едно от най-ниските в страната, а те отхвърлиха дори това ниво. А таксите не са увеличавани от 10 години. В същото време обработката на един тон отпадъци в регионалното ниво вече струва 95 лв вместо досегашните 57 лв. 

Но ако имате 700 000 лв. дефицит как ще приемете бюджета за 2020 год?

Разбира се, че бюджетът за 2020 год. няма да бъде приет с дефицит. Просто ще бъдем принудени да „отрежем“ други услуги за гражданите. Разбирайте, че става въпрос за средства, които трябва да бъдат буквално взети от социални дейности, култура, спорт и от всичко онова, което е дейност на общината в града и в съставните селища, т.е в селата. Аз не мисля, че хората ще приемат да спрем Балканския фестивал на изкуствата или да ограничим работата на пенсионерските клубове и клубовете по интереси . Но мнозинството ни принуждава да правим това. Да спрем финансирането на домашния патронаж и издръжката на детските градини.

Съществува ли възможност да се намери изход от тази патова ситуация, в която общинският съвет вкара общината и жителите на община Карнобат?

Единствената възможност за всички нас е да живеем по-лошо в Карнобат. За това гласуваха днес общинските съветници.

Но няма ли вариант да бъде насрочена извънредна сесия, за да бъде приета все пак някаква план сметка за битовите отпадъци?

Това не е в моите правомощия. Аз не насрочвам заседания на общинския съвет. Това може да направи по определен ред председателят на общинския съвет. Упоменато е в закона.  Но това може да се случи до края на 2019 год. Честно казано, не вярвам, че ще го направят. Колегите от мнозинството не осъзнаха какво всъщност сториха със своето гласуване.  Колкото и да не им се вярва, но те гарантираха по-лоши условия за живот в Карнобат през следващата година. Дано поемат отговорността за решението си пред хората от общината.

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...