ориентири 05 апр. 2019 2019-04-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ00zIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5eb1dfabce1dd35cd5d741f71efb96934ebef96d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34303.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Хора с увреждания се жалват на омбудсмана заради липса на паркоместа

Хора с увреждания, живеещи в центъра на Бургас, са се оплакали на обществения посредник Тодор Стамболиев, че макар по закон да им се полага паркомясто близо до дома им, те реално нямат възможност да ползват такова.

Причината е, че въпросните паркоместа за инвалиди, намиращи се в „синя” и „зелена” зона са постоянно заети.

„Най-уязвимата група наши съграждани, лицата с трайни увреждания, които поради вида на заболяването си, се нуждаят от собствен транспорт и имат такъв, но нямат възможност да паркират по настоящия си адрес, биват принуждавани да спрат на друго необозначено за инвалиди място. Така биват наказвани два пъти - веднъж изпитват неудобството от това да не могат да паркират в близост до дома си, а едновременно с това търпят и санкции ако не си пуснат SMS за платено паркиране.”, коментира омбудсманът Тодор Стамболиев.

Опит за въвеждане на привилегировано право за престой и паркиране на МПС по настоящ адрес беше направен преди повече от 6 години с приемането на Наредба от Общински съвет Бургас. В последствие обаче същата беше атакувана и отменена от административен съд Бургас и от ВАС.

„Разбира се това право не може и не е редно да бъде давано на всяко лице, притежаващо Решение от ТЕЛК за определена група неработоспособност. Възможно е такова запазено място да се осигури само за лице с увреждания, което притежава карта за паркиране по чл. 99а от ЗДвП и което в следствие на увреждането си: „ не може да се придвижва без използването на инвалидна количка, ортопедични апарати, външни протези, не е в състояние да заема изправено положение на тялото без използването на посочените медицински изделия и има трайно оформен функционален дефицит на стоежа, придвижването или издръжливостта.“ Изброяването на заболяванията е примерно.”, допълва общественият посредник.

И уточнява, че решение може да се намери с въвеждането на условие от тази възможност за паркиране да могат да се ползват само лица, притежаващи МПС на името на лицето и с отразен в талона настоящ адрес за молителя. Не постоянен, а настоящ адрес.

В тази връзка Стамболиев е изпратил предложението си до кмета на Бургас Димитър Николов и до председателя на Общинския съвет за изготвянето и приемането на нормативен акт, който да урегулира по справедлив начин правата на тези граждани.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...