политика 28 окт. 2018 2018-10-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDFPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4a757b01b61eda14b4419c6294d1906e095eef64/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32892.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зияд Ел Масри: Доказа се, че в Саудитска Арабия всичко е по старому

Зияд Ел Масри е председател на Българо-арабската бизнес асоциация и човек с многобройни контакти из целия арабски свят. Потърсихме го за коментар на събитията, последвали убийството на саудитски журналист в дипломатическо представителство на кралството в Истанбул.

Преди време ви попитах как ще се отразят на Саудитска арабия реформите, които провежда модерно мислещия престолонаследник, а тогава вие ми отговорихте, че реформите са по-скоро за заблуда на света и че нещата в тази страна са си все същите. Месец октомври 2018 год в някаква степен потвърди думите ви с едно ужасно убийство, извършено в посолството на Саудитска Арабия в Истанбул…е, нека поговорим за този случай…има ли промяна всъщност?

Истинската реформа се извършва само тогава, когато хората са убедени в нейния смисъл. А не да се прави реформа за пред света като някаква имитация, като актьорска игра. Днес обаче никой не може да лъже света. Не сме в 70-те или 80-те години. Не може просто така да изчезне журналист или опозиционен лидер. Ние сме в XXI век и светът е едно глобално село. Едно локално събитие в една страна може да рефлектира на целия свят. 
 Помислете си. Преди 15 или 20 години един такъв случай като в посолството на Саудитска Арабия въобще нямаше да се чуе. Най-много някакъв регионален вестник щеше да пише за това. Светът нямаше да разбере.

Днес модерните технологии предават новината навсякъде. А камерите за видеонаблюдение запаметяват всичко. Има и специални средства за наблюдение. Практически всеки човек става една подвижна високотехнологична информационна станция. Много трудно може да бъде скрито нещо.

В Саудитска Арабия обаче живеят в някои отношения в друг минал век. Когато вие ме попитахте преди време за реформите там, аз ви казах, че това са само козметични промени. Те лъжат Запада, но лъжат и себе си. Факт е.
 Най-важното във всяка една държава са хората. И свободата да чувстваш, че си гражданин на своята държава, а не да искаш да избягаш от нея. Когато хората искат да напуснат своята държава, да бягат от нея, значи там нещо не е наред.

Е, той /престолонаследникът/ превърна Саудитска Арабия в един голям затвор. Ще кажете „Как така, нали той разреши на жените да шофират, да правят бизнес, нали разреши да има киносалони“. Да, обаче тези неща са възможни след покриване на хиляда условия. Жените много трудно могат да вземат шофьорска книжка. Разрешени са, но не всички жени могат да ги вземат. Все едно ако аз имам жилище, което струва 10 000 евро, уж го продавам, но определям цена 100 000 евро и купувачът ми казва ,че съм луд да искам тази цена, но аз държа на нея и накрая уж продавам жилището, а всъщност го държа за себе си и гоня купувачите.

По същия начин и с шофьорските книжки на жените там. Разрешават им да карат автомобил, но те много, много трудно могат да изкарат книжки.

За киносалоните…мъжете на една страна, жените на другата страна. И филмите са подбират внимателно. Изрязват се сцени и реплики от цензурата и то така, че не знаеш къде е началото и къде е краят на филма. И представят не нови заглавия, ами някакви филми от преди седем осем години. Режимът е много строг. По-добре да няма кино тогава.

Това не са реформи. Това не са промени.

За какви реформи говорим, щом запушват устата на всички. Добре, не харесват по тези места демокрацията, добре…тя не става за всяка държава, но може ли да смазваш опозицията? 

Не може да събереш най-големите бизнесмени от страната в един хотел, най-големите инвеститори, всички принцове и да ги изнудваш. Как тогава ще ти вярват на Запад? Там няма сигурност. Как ще дойде един външен инвеститор, за да вложи парите си, ако знае, че в тази страна няма независим съд? Как да дойде, ако знае, че не съдът решава дали си прав или не, а вместо това всичко зависи от един човек. И този човек една сутрин може да се събуди, да реши нещо, на обяд това става заповед, следобед го изпълняват  и вечерта има вече смъртна присъда за някой, който е нарушил новите правила.

Каква е промяната отпреди тогава? Същото си е.

Хората, които следят ситуацията в Саудитска Арабия, знаят, че там се случиха толкова много неприемливи неща, че никой не ги възприема и одобрява. На Запад хората са възмутени, а хората там казват „Това е нечовешко“

Спомнете си, че преди по-малко от една година престолонаследникът задържа министър-председателя на една независима държава. Той буквално похити премиера на Ливан и го вкара в затвора. Тогава се намеси Франция, други държави упражниха силен натиск и искат, не искат го освободиха. Така беше решил, да го арестува.

Ами, войната в Йемен. Заради нея има стотици хиляди убити, стотици хиляди ранени, милиони бежанци. Нали там войната е след решение на престолонаследника. Той решава така.

А последната капка, която преля чашата е убийството. И то толкова зле скалъпено, че ако студенти от първи курс по криминалистика бяха наели, щяха да създадат по-правдиво звучащ сценарий. Ужасно.

Но нали държавата Саудитска Арабия призна, че убийството на Хашоги е било извършено в посолството в Истанбул?

Признаха, да. Признаха, но заради силния натиск на много държави по света. А те са си мислили, че посолството е територия на Саудитска Арабия, ликвидират го и край, никой няма да разбере.

Но днес живеем в XXI век и всичко се следи. Но нека видим хронологията на това убийство. Какво се знае за този случай.

На 28 септември Хажигши отива в Истанбул, за да иска документ, който да удостовери, че е разведен, тъй като иска да се жени за момиче от Турция. На 28 септември пуска молба до посолството за този документи. Те не му отговорили и казали, че го потърсят след няколко дни.

И тогава идва заповед от Саудитска Арабия да бъде ликвидиран. И в края на септември идват двама души от специалните служби. Оглеждат близки паркове и правят план.

На първи октомври му звънят от посолството и го канят на втори октомври, за да си получи готовия документ. 
 А журналистът е бил притеснен. Отива до консулството с приятелката си. И прави нещо, което саудитските служби не са предвидили. Хажигши активира своя смарт часовник, който има връзка с оставения извън посолството негов смартфон, моделът е Айфон. И двете устройства са били в постоянна връзка. Часовникът предава, а смартфонът записва.

И има запис на първите четири минути от влизането му. 

Всичко вътре е било предварително подготвено. Рано сутринта са пристигнали 15 души от Саудитска Арабия. Трима от тях влизат в 8 часа, изключват камерите, изтриват всички записи от хард диска и смятат, че всичко е готово. С тях има и съдебен лекар с пълен комплект инструменти в съседната стая.

Журналистът влиза в сградата и с него не са водени никакви разговори. Още при консула започват да го обиждат. Влизат и другите. Нападат го, но не за да го водят в Саудитска Арабия. Бият го, обиждат го и смарт часовникът предава записа и оттам се чува, че някой в стаята отваря връзка със Скайп. Засега не се знае с кого е връзката, но е ясно, че не е случаен. И от записа се чува как там човекът през приложението Скайп обижда журналиста и дава заповед „Убийте този мръсник и ми донесете главата му“

И явно някой поставя инжекция на Хажигши и той крещи „Какво ми правите“ и настъпва тишина. Чуват се после разговори на екипа, чува се как консулът уплашено казва „Не тук“, и как някой му отговаря „Млъквай, ако искаш да се върнеш жив в Саудитска Арабия“ и след това докторът пожелава да му пуснат музика и пускат музика и от записа се чува шум като от режещ инструмент. И когато виждат в един момент смарт часовника на ръката на убития, изпадат в ужас. Започват да чупят устройството, но то е предало всичко до момента на смартфона навън. Документирано е. Убиха един човек.

По предварителен сценарий са подбрали човек със сходна външност на убития. Пускат го навън и той обикаля на места, където има видеокамери, за да даде доказателство, че убитият е уж жив. 

А в същия ден престолонаследникът каза, че няма убит, защото той е излязъл навън от посолството. Обаче не знаеха, че на самия павилион пред консулството, а там има турски служители, са монтирани камери, които са активни и записват.  Тези камери не са били изключени  и записват кога е влязъл Хажигши, записват, че е не е излязъл, записват как няколко коли напускат сградата. В Саудитска Арабия са си въобразявали, че случаят е …фантом. Че не съществува. И затова не признаваха, докато специалните служби от Турция влязоха вътре.

Е, записите не бяха пуснати в пълната им цялост от Турция. Явно проумяха, че ако цял свят чуе и види тази жестокост, за Саудитска Арабия ще е катастрофа. И решиха да измислят нови сценарии. Никога нямаше да признаят, ако нямаше доказателства от записа на часовника.

Накъде тогава отива Саудитска Арабия след този случай? Какви ще са последиците за престолонаследника реформатор след това петно по неговата репутация?

Криминалното разследване ще се води докрай от турските служби, но какво ще бъде показано пред света, това вече е политическо решение. Въпрос на преговори.  

Каквото и да стане, Саудитска Арабия е най-големият губещ от този случай. Пред нея има две възможности. Сега да даде на съда тези 18 души, които са замесени в убийството.  Или след една година, година и половина да отстрани този престолонаследник. 

Защо да направят второто?

Ако видят, че това ще реши нещата. Това е мой анализ. Не ангажирам никой с него, но познавам традициите в този район. Жестокостта на тези държави в този регион  ми е позната. Всичко зависи от версията на Турция. Оттам пускат информация на час по лъжичка, капка по капка. И Саудитска Арабия се съобразява с това и сменя сценариите. Може да има натиск за финансова помощ, знам ли. Три версии се промениха досега. Първата : Той влезе и излезе. Втората: Стана бой и беше убит. Третата: Той е възрастен човек, докато пушеше цигара, му прилоша и умря.

Трите версии обаче са еднакво нелепи, защото…защото тялото го няма.

Турция знае много по този случай. Цял свят наблюдава случая. Ако се докаже, че престолонаследникът има пръст в тази работа, Саудитска Арабия ще изпадне в изолация.  Така фамилията Ал Сауд е изправена пред тежко решение..

В историята на Саудитска Арабия има три тежки кризи. И все през периода септември – октомври. Първата криза е на 6 октомври 1973 год, когато Сирия и Египет нападнаха Израел, саудитският крал Фейсал затвори петролните кладенци.  Спря кранчето за целия свят. Беше много твърд и каза, че кръвта на арабите не е по-евтина от тази на петрола. И светът разбра, че този крал е твърд и принципен. Какво направиха тогава.  Изпратиха един саудитски принц, който учеше в САЩ. Прибра се на един празник в Саудитска Арабия и там на приема стана и уби чичо си, крал Фейсал. Затвориха тази страница и свърши първата криза.

Втората криза беше 11 септември. Повечето от извършителите на бомбените атентати бяха саудитски граждани. Е, от фамилията Бен Ладен бяха на гости при президента Буш и той им помогна да напуснат САЩ. Прехвърлиха всичко на Осама Бен Ладен и никой повече не коментира, че е възможно Саудитска Арабия да е свързана с атентата. 

Третата криза е пак през октомври. Тази криза не може да бъде овладяна лесно. И ще стане като в онзи виц за плика в сейфа. Когато не можеш да обвиниш този преди тебе или някой друг, значи вадиш последния плик  и там четеш, че трябва да идва нов на твое място.

Може скоро да чуем или да четем, че саудитски самолет е паднал, някой е бил убит и на негово място идва нов и сменяме имиджа. Запада държи на демокрацията, но има нужда от бизнес  и Саудитска Арабия има нужда от партньори. 

Ако престолонаследникът е пречка за бизнеса, тази пречка ще бъде отстранена ли?

Законът е ясен. Нищо лично, просто бизнес. Цял свят чака това да се случи. САЩ няма да позволят провал на голямата оръжейна сделка и да позволят на Русия или на Китай да ги изместят от Саудитска Арабия. Но ще се повтори под някаква форма онзи сценарий от 1973 год. Пречката ще бъде отстранена. Нито един от принцовете в Саудитска Арабия не подкрепя престолонаследника. Нека помислим. Кое е по-лесно. Да се отстрани един човек или да се отстрани една държава.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...