политика 24 окт. 2018 2018-10-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2RPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--866ceb4b91b868a193648cf31fa8b4e46656a745/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32859.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Николай Тишев: ГЕРБ не правят разлика между здравеопазване и здравно осигуряване

Правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти премина през трети вот на недоверие, този път поискан от БСП заради системата на здравеопазването. Мнозинството подкрепи кабинета "Борисов 3" и не позволи сваляне на управляващите. Потърсихме бургаския депутат от левицата Николай Тишев за коментар.

Това е трети вот на недоверие, но правителството го преодоля с лекота. Само механичен сбор от гласове ли не ви стигна или аргументите ви за този вот не бяха достатъчно силни?

В новата история на Българи няма правителство, което да е било свалено с вот на недоверие. Това е инструмент, който опозицията може да използва, за да постави някакъв проблем като тема в дневния ред, да се обсъжда този проблем пред очите на всички. Тези, които подкрепят правителството, имам предвид ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля отново го подкрепиха. Но разрухата в здравеопазването в България е видима и тъй като предложенията на Министерството на здравеопазването са неадекватни, имаше нужда от този вот на недоверие. Не сме имали очаквания, че ще съберем 121 гласа. Депутатите от ВОЛЯ явно подкрепят ГЕРБ и са зависими от ГЕРБ. Лидерът им Марешки иска оставката на Каракачанов, иска оставката на Симеонов, но подкрепя ГЕРБ.

По време на обсъжданията на мотивите за този вот на недоверие по един или друг начин от ГЕРБ признаха, че има проблем в здравеопазването, но обвиниха БСП, че не предлага решение, докато те са готови да осъществят реформи. Възможно ли е някъде да се сближат позициите ви и заедно да решите този проблем?

Основният проблем е следният. Здравният министър не предлага нов модел на здравеопазване, а нов модел на здравно осигуряване. Това е голяма разлика. Здравеопазването е огромна система, в която влизат здравни грижи, доболнична помощ, болнична помощ, извънболнична и финансирането на всичко това е само един детайл. Здравният министър само предлага промяна във финансирането и в контрола. Това е недостатъчно.

Лидерът ви Корнелия Нинова прогнозира предсрочни избори. Наистина ли в БСП се готвите за избори и на какво почиват тези прогнози?

Звучи като клише, но когато една партия е в опозиция, винаги трябва да е готова за предсрочни избори. Нашата първа стъпка в тази посока беше изработването на „Визия за България“. Втората стъпка е да я представим в страната пред хората. Това показва, че ние имаме документ, върху който да стъпим. В нашата следваща предизборна програма ще влезе точно тази „Визия за България“. През януари ще приемем окончателния и вариант. До голяма степен сме готови за предсрочни избори, а това управление и Борисов в момента са заложници на Обединените патриоти. Борисов сам призна ,че не може да поиска оставката на Симеонов,  въпреки че това  му е разрешено и от Конституцията. Според нея министър-председателят внася кандидатури за министър, зам-министър или вицепремиер в Народното събрание или иска от тях  да освободят постовете си. Но щом не може да го направи, значи е зависим от по-малкия партньор в коалицията.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...