ориентири 22 сеп. 2018 2018-09-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ1pOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--966031a790b6497b26a3a48187f04a347eeff52b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32550.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Честваме 110 години Независима България

България празнува днес – 22 септември, Деня на Независимостта.

На този ден през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. На този ден в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава.  

Ето как е звучал Манифестът на княз Фердинанд:

По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.

Оттогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.

Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

По повод 110-тата годишнина от обявяване Независимостта на Княжество България, Община Бургас организира празничен ритуал днес.

От 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се състои тържествено издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, след което ще бъде извършен празничен молебен за благоденствието на Независима България. 

В 11:00 часа ще се положат венци и цветя при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост, а от 11:30 часа отново на площад "Атанас Сиреков" бургазлии ще бъдат зарадвани с празничен фолклорен концерт на професионалистите от ансамбъл "Странджа". 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...