политика 06 авг. 2018 2018-08-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzVNIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6fb4eb2575f3c3562e79319aba2c8b2dc08b86e4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32109.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Странният случай с Бенджамин Бенчев, с г-н О и с дюшеша

Когато преди много години дядо ми, Бог да даде покой на душата му, ме учеше да играя на табла, използваше като стар самоуважаващ се табладжия за всички комбинации на заровете турски термини. „Йек йек“, „шеш беш“ и разни други такива. Май имаше и нещо като „джор джар“, ако се не лъжа.

От неговите уроци запомних, че  „дюшеш“ означава две шестици

По-късно проумях, че „дюшеш“ означава и много други неща и има много други значения…например описание на ситуация с внезапно изсипал се върху човека късмет.

Е, „Странният случай с Бенджамин Бенчев“ е точно такъв дюшеш…ама, много голям дюшеш за определени кръгове.

Ще кажете „Откъде накъде“

Много просто.

На някои хора случаят им се изсипа като голям късмет.

Забелязвате ли как арестът на Бенчо Бенчев измества всичко някъде встрани. Дори залавянето на страховития г-н Две Хубави Очи, Очите На Дете, Не Искат И Не Обещават Те от турската полиция избледня и изтля. 

Два дни след арестите в хотелската стая в Истанбул името на бургаския бизнесмен, зърнопроизводител, строител, общински съветник и притежател на луксозни автомобили Бенчо Бенчев се развява навред. Пък и е леко неудобно това, че турските полицаи свършиха работата. И едва от тях разбрахме, че едни хора са били приятели или бизнес партньори или близки на други хора.

Гледам, слушам и чета новини и някак започвам да мисля, че мощният удар на държавата чрез специализираната прокуратура върху този обществен враг е удар не само върху организираната престъпност, но и върху БСП…Истински дюшеш.

Между другото лидерът на социалистите панически се отрече / за втори път го прави/ от зам. председателя на общинския съвет в Бургас, същото направиха и бургаските му другари, които подчертаха, че другарят Бенчо всъщност не е техен другар, а едва ли не случайно преминаващ през листата им гражданин. Как се е появил там ли? Днес никой не знае, днес никой не знае.

Те не знаели и за близостта му с г-н О по линия на охранителната  фирма. Ами, да. Защо да знаят. Казано е, че който трупа мъдрост, трупа печал. Затуй са стояли в неведение. А уж учени хора.

Когато другарите се отрекат трети път от другаря си, да внимават да не пеят първи петли, че …неудобно е.
Всички панически се отричат от Бенчо Бенчев и обясняват, че нямат нищо общо с него. Както е тръгнало, работническо-селски колективи ще почнат масово да пращат открити писма с кратък текст "Ние хич даже не познаваме негова милост"
Очаквам до ден два всички служители от ЕСГРАОН пъргаво да се строят пред офиса си и да отрекат, че такъв човек изобщо съществува и да обявят, че няма никаква информация за него в регистрите им.

Чиста проба репутационни проблеми, но не за г-н Бенчев. За БСП със сигурност. Тъй де...той последно давал ли е едни пари на партията, както каза едни другар, или не е давал, както казват други. Кофти история. За едни е дюшеш, за други "марс".../ в таблата "марс" означава особено тежка загуба с 0-2 точки/ 

Струва ми се, че с неговото арестуване голям дюшеш в политическата игра на табла хвърлиха и от ГЕРБ. Вторият в партийната йерархия Цветан Цветанов побърза да сложи пръст в социалистическата рана и да призове левицата да отреже своята гущерова опашка.  Демек, г-н Цветанов не много елегантно даде да се разбере, че БСП са маскари, щом техен представител е ортак с г-н Две Очи Разплакани, Две Очи Горещи.

Хм…нещо не е наред. Събитията се надиплят като суджук.  „Няма наши, няма ваши“ – както каза г-жа Нинова.

Всички са маскари- това пък го каза Бай Ганьо.

Ако държавата едва в края на миналата седмица е разбрала какъв е точно г-н Погледни Ме В Очите и Кажи, Че Ме Обичаш и кои са приятелите и съдружниците му, това е леко обезпокоително.

Ако пък е знаела отдавна тази важна информация, но не е предприела някакви мерки, това е много обезпокоително.

 А относно „Странния случай с Бенджамин Бенчев“ …в Бургас и региона отдавна се знае, че в широкото портфолио на бизнесите на г-н Бенчев  влиза и една охранителна фирма, която е някак свързана в исторически план назад във времето с г-н О. Но пък ако е била свързана с него, как изобщо и е издаден лиценз и кой го е издал? 

Обаче щом е издаден такъв, значи всичко е законно и фирмата е съвсем нормална по смисъла на закона. Тогава какво лошо има в това, че бизнесменът с бентли-то  я притежава. Все пак става въпрос за ясен бизнес.

Целият този случай идва да покаже, че тук отново ставаме свидетели на …оп, докато се правех на интересен, освободиха  г-н Бенчев от ареста, без дори да му повдигнат обвинение. То, няма и за какво.

Мда…ухае ми на репутационни проблеми за една институция, която първо викна „хоп“, а после сякаш не можа да подскочи.  А така здраво се беше засилила.

Какво казваха недоверчивите българи ?

Всяко чудо за три дни.

Точно толкоз изтрая и „Странният случай с Бенджамин Бенчев“

И понеже и аз гледах клипчето от …хм…посещението на специализираната прокуратура в дома на Бенчо Бенев , ми направиха голямо впечатление не луксозният автопарк, не оръжието и не пачките с пари в дома му,  а футболното игрище  в двора му. Е, в този мач на това игрище, там на едната врата държавата удари греда,  а Бенчев по всичко личи, че отбеляза гол в другата.

Каква е поуката – би казала дъщеря ми, защото тя всяка вечер ме пита точно това, когато и разкажа някаква приказка.

Поуката е, че нашата държава се пробва да изпрати силно послание, че наистина няма недосегаеми хора, ако… държавата ги подгони както трябва…

Ако ги подгони. Както трябва.

Ако…

А трябва.

Дано успее държавата ни. Всички ще се радваме.

А на въпроса ви "Ти, на какъв се правиш, бе?" , ще отговоря..."Само се опитвам да разсъждавам, но май не ми се отдава". То и затова вместо да пиша журналистически разследвания, пиша нелепи коментари.

автор: Красимир Калудов

P.S  И все пак предпочитам творбата „Странният случай с Бенджамин Бътън“ пред нашенския странен случай с Бенчо Бенчев.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...