региони 18 юли 2018 2018-07-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVJMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9c1c21ea9d6ac034f6ed37a7190bfecd44d2d769/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31926.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Паметник на Васил Левски беше издигнат в центъра на Руен

С дарения, с общи усилия, с доброволни усилия и с много упоритост хората от Руен успяха да изпълнят желанието си да създадат паметник на Васил Левски.



Идеята за отдаване на почит към най-достойния измежду българите възниква през 20089 год. , превърната е в обща кауза за всички местни хора от инициативен комитет и беше увенчана с успех  днес, когато президентът Румен Радев и кметът Исмаил Осман откриха монумента на Апостола на свободата.

„Българи, турци, евреи и прочие щат бъдат равноправни във всяко отношение било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение“  

гласят думите на националния герой, изсечени върху паметника.

Пред гостите на тържеството кметът Исмаил Осман определи община Руен като мястото, което най-точно отговаря на този завет на Апостола, защото на едно място съжителстват хора от различни етноси и с различна вяра. Г-н Осман цитира и стихотворение на поета Реджеп Кюпчу

" Аз не съм чужденец, аз съм твой син Българийо,
и сълзите ми са твои, от радост или тъга.
Моята майка, моят баща, които спуснах с ръцете си в гроба,
лежат в земята ти Българийо.
Аз съм твой син и мои са твоите пътища"


Приветствие отправи и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той определи като чест и морална отговорност за всички да бъдат съхранени заветите на Левски за чиста и свята република, за братство и единство, за свобода и да не забравяме онова, което ни ае завещал.




Мустафа Карадайъ припомни думите на Апостола "Да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени сили" и призова всички да се обединят около обща национална кауза, която не разделя хората по етнос, религия или политическа принадлежност.
Време е за градеж, а не за разрушение - обърна се към всички на площада в Руен лидерът на ДПС.

Най-чаканият и най-аплодиран гост на тържеството беше президентът Румен Радев.


Държавният глава поздрави местните хора за това, че с общи усилия и обединени за девет години са съградили паметник на Васил Левски. Той приза ,че са му известни над 150 паметници на Апостола в страната и по света, но определи този в Руен като ярък пример за това, че една малка и скромна община може да направи нещо голямо.

"За мен вашият паметник има изключителна стойност, защото е издигнат с дарения, от хора, независимо от техния етнос и вяра. Вие доказвате, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и със задружни усилия. И ако днес паметниците на Васил Левски се множат ,то не е само по модата. Правим го, за да съхраним заветите и идеите на  Апостола, за да предадем на децата си трудните уроци от историята. Написаното то Левски не винаги носи готовите отговори, които търсим, но неговите думи ни товарят и днес с огромна лична отговорност, да отстояваме свободата и равенството.
Днес не просто откриваме паметник, днес вие жителите на Община Руен давате едни прекрасен пример затова ,че можем да имаме общи ценности, да имаме обща вяра в името на доброто бъдеще на нашите деца и на нашата България"


Президентът Румен Радев и кметът Исмаил Осман откриха паметника на Васил Левски

Откриването на паметника на Васил Левски  в Руен беше уважено от представители на ДПС и БСП, но големите отсъстващи на тържеството бяха представители на управляващата коалиция от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...