региони 02 юли 2018 2018-07-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0pMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5d40a43c6d183c41895aab6fd6d85ec279d317cd/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31793.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Животновъдът Стоян Иванов: Създаваме едно стадо за няколко години, а го убиват за двадесет минути

Стоян Иванов е животновъд в района на Веселие. Започналото поголовно избиване на животни, за които държавните агенции обявяват, че са заплашени от вируси, засега подминава неговото стадо. Въпреки това той губи всеки ден средства заради въведената забрана за изкупуване на мляко от мандрите в региона. Г-н Иванов сподели пред какви трудности са изправени той и колегите му в момента.

Колко ваши колеги млекопроизводители са засегнати от забраната за обработка  на мляко в мандрите?

В целия регион…поне около стотина животновъдни ферми попадат под тази забрана. От около два три дни е вече. На 29 или на 30 юли за последно предадохме мляко за преработка. А сега не го взимат. 

Споменахте, че краткосрочно губите пари заради нереализирана продукция, а дългосрочно може да загубите пари заради неполучени субсидии. Как се стига до това?

Аз самият не съм засегнат от квотите, но като представител на животновъдите мога да говоря. Колегите не могат да достигнат квотата. Изискването е за 70 литра мляко от животно. Такъв е регламентът, за да платят. За една овца от съответния държавен орган искат да са били предадени 70 литра мляко. Ако имате 300 овце, трябва да сте произвел 21 това мляко.

А ако не бъдат постигнати тези квоти?

Тогава ще платят на мен или на колегите ми, да речем за 120 овце. Така се губят пари. 

А какво направихте с млякото, което нито една мандра не иска да преработва?

Какво да го правим. Всеки прави, каквото може. Импровизираме. Сирене правим, замразяваме го, подаряваме го. Губим пари.

Споменахте и за дистанцирането от вашия бранш на застрахователните агенции, които не работят с вас и съответно не покриват загубите ви. Какъв проблем възниква за вас в такъв случай?

Ами ,какъв. Живи животни не мога да намеря кой да ги застрахова. Ако някои има информация за такъв застраховате ,нека заповяда. Ще си платя застраховката на всяка глава добитък.

Не искате ли някакви законодателни промени и инициативи в тази сфера на застраховането?               

Хиляда инициативи имаме. Във всичките и асоциации на животновъдите дискутираме, че трябва да има държавна политика, даже да има някакъв фонд, който да защитава животните. А животновъдите искат да застраховат своите стада. Кой не би искал.

Споменахте, че сте селектирал вашето стадо овца по овца. За колко години създадохте вашето стадо?

Имам 297 овце. За шест години, седма вече гледам това стадо.

А за колко време след като един чиновник постави подпис под заповед за избиване на едно такова стадо, то ще бъде унищожено?

Ще го избият за около 20 минути. За двадесет минути е цялата работа.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...