ориентири 22 юни 2018 2018-06-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzFMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8414df4216230e3e8b1ea965dfa6de8ffc1ecab6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31708.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Достъпни ли са бургаските плажове за хората с увреждания?

В Бургас тече проверка по плажовете, която има за цел да установи дали ивиците са достъпни за хора с двигателни затруднения.

Инспекцията се прави по заповед на кмета Димитър Николов. В проверките се включиха експерти от Община Бургас, РЗИ, БЧК и полицията. В нея участва и представителят на хората с увреждания Грета Аспарухова, която изпробва ефективността на изградените съоръжения.

Комисията инспектира централния плаж в квартал "Сарафово", Централния и Северния плаж в Бургас, бившия Евин плаж и ивицата в квартал "Крайморие". Предстои проверка да бъде извършена и на плажа в парк "Росенец", преди той да бъде отворен за туристи.

Резултатите от проверките показват, че е необходимо да бъдат направени редица подобрения, за да могат хората с увреждания да ползват плажните ивици и да имат достъп до морето. 

На собствениците и наемателите на плажове са съставени предписания да направят незабавно подобрения по рампите за придвижване на хора с колички, да поставят допълнително чадъри и платформи за достъп до тях.

Другото изискване е тоалетните на плажовете да се поставят на по-удобни места. В момента достъпът до част от санитарните възли е невъзможен, а някои от тях се заключват. Експертите констатираха, че повечето тоалетни са тесни и в тях не може да влезе човек с количка.

Комисията направи предписания да се осигури нормален достъп на хората с увреждания и до медицинските пунктове, тъй като в момента на повечето места това не е направено.

Най-добра инфраструктура и съоръжения са изградени на плажа в квартал "Крайморие", установиха проверяващите. Концесионерът прие препоръките на Грета Аспарухова да се направят малки промени в направените съоръжения, за да може хората с колички да се чувстват комфортно на това място.  

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...