политика 09 юни 2018 2018-06-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUJLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8384b13f9ce99e96eae9fa1dad5cc685adb04c36/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31567.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Валери Симеонов: Секторът на хазарта е безплатно приватизиран с помощта на държавата

В началото на седмицата вице-премиерът Валери Симеонов извърши поредица от проверки па Южното Черноморие. Извън тематиката с незаконните обекти го попитахме дали продължава да търси подкрепа за предложенията си за промени в Закона за хазарта.

Напоследък сякаш прекратихте идеята си да променяте Закона за хазарта. Сякаш темата е забравена дори и от вас. Отказахте ли се?

Напротив. Законът е внесен и е разпределен по комисии. Разпределен е в Комисията по финанси и другата е Икономическата комисия. Водеща ще бъде тази по финанси.

Говорих с г-жа Менда Стоянова, идната седмица ще го вкара.

Какви са настроенията сред другите парламентарни групи? Ще ви подкрепят ли? Все пак става въпрос за сектор с големи обороти…

Аз съм постигнал съгласие за подкрепа от г-н Цветанов, което означава ,че ГЕРБ ще подкрепят. Г-жа Корнелия Нинова от името на БСП пое ангажимент да го подкрепи. Така че този закон ще мине с огромно мнозинство.

Мислите ли, че ако вашите предложения бъдат приети, това ще бъде като глътка въздух за държавния тотализатор и той ще може да си върне загубени позиции?

Абсолютно. Сега имаме нелоялна конкуренция.Всички тези, които се рекламират и се оправдават и лъжат българския народ с аргументите си срещу този закон ,не казват истината. А истината е следната.

Частните хазартни фирми и оператори плащат само 15% такса. Никакъв друг данък. Нямат ДДС, нямат данък печалба, хайде ДДС няма и в Европа, но данък печалба? Спортният тотализатор е длъжен да плаща данък печалба, а те не са. Освен това държавният тотализатор е длъжен да връща 50% от приходите си във вид на печалби за участниците. При частниците няма такова изискване.

Другото…18% от приходите на държавния тотализатор са за българския спорт. Другите нямат такова задължение.  Само симулират финансиране на футболни клубове срещу жълти стотинки. 

Какъв е ефектът тогава?

Всичко това прави българският държавен тотализатор неравнопоставен. Той всъщност постепенно загива бавно, защото секторът на хазарта е безплатно приватизиран от частни фирми със съдействието на държавата.

Вижте как са променяни законите през годините и какъв  лобизъм е извършван. 

Но сте прав да ме питате дали тези ,които ми декларираха подкрепа, ще гласуват за закона в Народното събрание. Ами, надявам се да си удържат на думата и на достойнството, защото отсреща има много пари.

Насреща има едни 3 млрд лева оборот. Като отделите едни 15% , остават достатъчно пари. Можеш да отделиш едни 240 млн лева и на всеки народен представител да дадеш един милион и те да гласуват против. Може да стане, но се надявам на морал в Народното събрание.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...